SNCB has just begun an important stage in the work at Rixensart station, with the construction of the metal structure for the canopy (with a surface area of 560 m2) that will house the future station building with a waiting room and sales channels, lifts and staircases to the platforms.

This metal structure is a set of columns and girders that will support the green roofs and zinc gutters for rainwater harvesting. This new wood-frame building is in line with the concept of functional, sustainable stations: the station's resolutely modern design will be modular and easy to maintain. A near-zero energy construction, the building will feature insulation, ventilation and a high-performance heating system. It will be fitted with solar panels, a rainwater harvesting system and a green roof.

With the assembly of this structure, the total restructuring of the Rixensart station site is gradually coming to an end: the new station building will be functional and energy-efficient and will meet the needs of passengers looking for comfort, accessibility and intermodality.

A secure, covered bicycle parking area accommodating 104 bikes will also be installed.

Fully accessible for people with reduced mobility, the new development will organise and secure the flow of pedestrians, cyclists and cars on the esplanade.

As a reminder, Rixensart station, on line 161 Schaerbeek-Namur, is served by S-trains, with 2 trains an hour to Brussels and Ottignies.

check2-anim
loader