Makkelijker assistentie aanvragen met NMBS Assist
Treinreizigers met een beperkte mobiliteit kunnen voortaan ook via een app assistentie aanvragen om de trein te nemen. Het gaat om een nieuwe, eenvoudige manier om dat te doen, naast de huidige kanalen (telefoon, website of via de sociale media). De nieuwe app past in de strategie van NMBS om voor reizigers met een beperkte mobiliteit de dienstverlening continu te verbeteren.
Assistentie voor reizigers met een beperkte mobiliteit kan worden aangevraagd in 132 stations. Voor een rechtstreekse reis tussen de 41 grootste stations van het land kan dat tot 3 uur op voorhand. Dit zijn de stations waar twee derde van de reizigers gebruik maakt van de trein.
In 2022 hebben meer dan 48.000 reizigers bij NMBS een assistentie aangevraagd. Dat gebeurde meestal via telefoon, in de andere gevallen via een formulier op de NMBS-website of via Twitter, Facebook, Whatsapp of Instagram. Vanaf vandaag kan dit ook makkelijk worden aangevraagd via een nieuwe app, NMBS Assist.
Nieuwe functies en mogelijkheden
De app bevat een aantal nieuwe functies die het de reizigers eenvoudiger maakt hun assistentie aan te vragen:
- De app werkt met een persoonlijke login, het My NMBS-account: daardoor hoeven reizigers niet elke keer opnieuw hun gegevens in te vullen en kunnen ze in enkele klikken een assistentie aanvragen. De app onthoudt welke assistentie nodig is, bijvoorbeeld met of zonder een oprijplaat om de afstand tussen het perron en de trein te overbruggen.
- Een aangepaste reisplanner: op vraag van de reiziger toont deze enkel de stations waar assistentie mogelijk is, in functie van het gevraagde type assistentie.
- De reiziger kiest zelf de trein en de stations waar een assistentie nodig is. De aanvraag komt rechtstreeks bij de personen die de assistentie uitvoeren en op hun beurt bevestigen of deze mogelijk is.
- De reiziger kan voor hetzelfde traject meerdere aanvragen tegelijkertijd doen, en dat 30 dagen vooraf. Handig voor pendelaars die meerdere keren per week hetzelfde traject doen.
- Via de app kan de reiziger de status van de aanvraag opvolgen en indien nodig annuleren. Een aanvraag kan ook voor iemand anders worden gedaan.
- De NMBS-Assistentieapp kan zowel via de App Store van Apple (IOS) als via Google Play (Android) worden gedownload.
Co-creatie
Vanuit het idee van co-creatie werden belangenorganisaties zoals Konekt, een expertisecentrum voor de inclusie van personen met een beperking. Via panelgesprekken werd geluisterd naar hun verwachtingen, zodat NMBS al van bij het begin wist welke functies de app zeker zou moeten hebben. Vervolgens werd een eerste versie van de app getest door toekomstige gebruikers.