NMBS opent 10 afhaalpunten voor lokale producten in de stations. In mei 2021 zijn we gestart met een origineel proefproject, namelijk ophaalpunten voor verse korteketenproducten in verschillende Belgische stations, in samenwerking met lokale producenten. Het was een succes! De reacties waren zeer positief en verschillende lokale producenten hebben zich spontaan aangeboden voor andere stations.

In september 2022 lanceerden we een oproep voor kandidaten om in een groter aantal stations ophaalpunten te installeren. Deze ophaalpunten zijn nu te vinden in 10 stations: 's-Gravenbrakel, Jurbeke, La Louvière-Zuid, Leuze, Luttre, Mol, Saint-Ghislain, Schaarbeek, Sint-Niklaas en Borgworm.

Het principe is eenvoudig: NMBS stelt een ruimte ter beschikking en sluit een contract met de producent. Die organiseert vervolgens een keer per week een afhaalstand in het station, of plaatst een automaat of beveiligde lockers. Het gaat dus om afhaalpunten voor producten die vooraf online werden besteld.

Een initiatief dat zowel de reizigers, de producenten als de buurtbewoners ten goede komt. De reizigers profiteren van een dienst op hun route en vermijden onnodige verplaatsingen. De producenten kunnen nieuwe klanten vinden en de buurtbewoners krijgen er een handige dienst bij op een plek die ze vaak goed kennen en die makkelijk bereikbaar is. Zo wordt het station nog steviger verankerd in het stadsweefsel en zorgt het voor extra leven in de wijk.

10 stations is een goed begin! Binnenkort komt er een nieuwe oproep voor kandidaten om het concept uit te breiden.

Meer informatie over de ophaalpunten (openingstijden, producten, locatie) vind je hier.

check2-anim