Wie de trein neemt, kent EMMA: op het scherm of via de luidspreker informeert ze je over je trein en het treinverkeer. Ze doet dit in alle stations, in vier talen (Frans, Nederlands, Duits en Engels), elke dag.

EMMA is het acroniem voor Electronic Management of Messages and Announcements, het systeem dat alle aankondigingen in de NMBS-stations beheert.

EMMA wordt gevoed met basisgegevens zoals de geplande dienstregeling en realtime-informatie over de positie van de treinen. De dienst Informatie aan de reizigers, die voortdurend in contact staat met de verkeersbegeleidingsdiensten van Infrabel en NMBS, vult deze gegevens aan en vertaalt ze in coherente informatie voor de reizigers.

Achter de automatische stem van EMMA zitten ook vrouwen van vlees en bloed. In 2012 werden vier actrices geselecteerd om de aankondigingen in te spreken. Sindsdien zijn de stemmen dezelfde gebleven.

Hoe werkt het?

NMBS stelt de aankondigingen van EMMA samen door concatenatie, d.w.z. door woorden of woordgroepen samen te voegen tot ze een coherente aankondiging vormen. Deze 'samengestelde aankondigingen' worden automatisch in real time gecreëerd op basis van de woordenschat die in een studio werd opgenomen.

Daartoe moeten de actrices meerdere frasen inspreken, die vervolgens door technici worden gemonteerd en verspreid. Ze moeten echter ook de juiste klank en toon en het juiste ritme vinden die aan de verwachtingen van de reiziger voldoen: een aangename en warme stem, die niet dramatiseert maar kalmeert, die sober en rustig is zonder slaapverwekkend te zijn, dynamisch maar ook niet te. Dit alles duidelijk en verstaanbaar gearticuleerd.

De aankondigingen hebben voornamelijk betrekking op het treinverkeer: aankomst in het station en volgende haltes, aansluitingen, perronnummer voor het vertrek, vertragingen, spoorwijzigingen ...

Enkele voorbeelden: "De X-trein met bestemming X is in aantocht. Deze trein stopt in XX, XX, XX en XX."; "De IC-trein naar Charleroi, gepland vertrek om 15:16, zal vertrekken van spoor 4."; "De P-trein met bestemming X komt zo dadelijk aan. De eersteklaszitplaatsen bevinden zich in het 1e en 5e rijtuig." Enzovoort.

Goede reis met EMMA!

check2-anim