Het hele jaar al staat het spoor in de schijnwerpers en dat zal ook de rest van het jaar het geval zijn. Niet alleen heeft de Europese Commissie besloten dit jaar uit te roepen tot het "Europees jaar van de Spoorwegen", maar ook Europalia heeft ervoor gekozen haar tweejaarlijks cultuurfestival te wijden aan "Trains & Tracks". NMBS en haar museum 'Train World' halen uiteraard alles uit de kast om het publiek een jaar te laten beleven dat deze gebeurtenis alle eer aandoet.

Europalia

Van 14 oktober 2021 tot 15 mei 2022 zullen er tal van culturele activiteiten georganiseerd worden, waarbij Belgische en internationale kunstenaars de handen in elkaar slaan in het kader van het Europalia Arts Festival.

Train World zal het decor vormen van verschillende prestigieuze tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling, die op 26 oktober de deuren opent, schetst de mythische geschiedenis van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits en van de Orient-Express, opgericht door de Belg Georges Nagelmackers.

Vervolgens zal Train World samenwerken met 5 andere Europese spoorwegmusea (Mulhouse, York, Utrecht, Nürnberg en Pietrarsa). Met behulp van de nieuwste technologische ontwikkelingen zullen ze een virtueel bezoek mogelijk maken aan de mooiste en kostbaarste keizerlijke, koninklijke en presidentiële rijtuigen.

Meer weten

Het Europees Jaar van de Spoorwegen

Op 29 maart 2021 werd in Lissabon het Europees Jaar van de Spoorwegen#EUYearofRail officieel geopend. Dit initiatief van de Europese Commissie (DG Move) en van de CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) zal een heel jaar lang het spoor in de kijker plaatsen. Dit moet burgers en bedrijven aanmoedigen om voor de trein te kiezen. Op die manier kunnen ze hun steentje bijdragen tot de doelstelling die de Europese Unie heeft vastgelegd in de 'Green Deal' voor Europa, namelijk klimaatneutraal worden tegen 2050.

Connecting Europe Express

Het hoogtepunt van dit jaar was ongetwijfeld de Connecting Europe Express. Deze trein vertrok op 2 september uit Lissabon. Na een tussenstop in België op 4 en 5 oktober kwam hij uiteindelijk aan in Parijs op 7 oktober, na 26 landen te hebben doorkruist en bijna 20.000 km te hebben afgelegd. De Connecting Europe Express symboliseert hoe de trein de Europese landen, bedrijven, burgers en culturen verbindt en samenbrengt.

Meer weten

Hello Train

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit en het Europees Jaar van de Spoorwegen heeft NMBS van 16 september tot 7 oktober Hello Train georganiseerd, een grootschalig geocaching-spel waarbij het grote publiek werd uitgenodigd om de coulissen van de emblematische locaties van de Belgische spoorwegen te ontdekken.

Tijdens deze schattenjacht in 35 stations moesten de deelnemers op zoek gaan naar 25 voorwerpen en 10 sleutellocaties die verband houden met de 5 hoofdprioriteiten van NMBS.

Meer weten

2021, een historisch jaar voor de spoorwegen

De Europese spoorsector heeft ook heel wat te vieren in 2021:

  • de 175e verjaardag van de eerste spoorwegverbinding tussen twee hoofdsteden, namelijk Brussel en Parijs
  • de 175e verjaardag van de eerste multimodale verbinding over het Kanaal tussen Brussel en Londen via de veerboot tussen Oostende en Dover
  • de 40e verjaardag van de TGV
  • de 30e verjaardag van de ICE
  • de 25e verjaardag van Thalys
  • de 20e verjaardag van het 'Witboek', het stappenplan voor een interne Europese vervoersruimte.
Gelukkig Europees Jaar van de Spoorwegen!

De Connecting Europe Express, het hoogtepunt van het Europees jaar van de Spoorwegen, symboliseert hoe de trein als veilig, comfortabel en duurzaam vervoermiddel Europese landen, burgers en bedrijven met elkaar verbindt en samenbrengt.

Ontdek de Connecting Europe Express in livestream

Volg de trein op Google Maps

In het kader van het Europees Jaar van de Spoorwegen vinden in het hele continent tal van activiteiten plaats om het gebruik van het spoor te promoten en bij te dragen tot de ‘Green Deal’ van de Europese Unie, die tot doel heeft tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

check2-anim