De trein en de fiets zijn twee zeer complementaire ambassadeurs en actoren van de zachte mobiliteit. Steeds meer van jullie combineren ze in jullie vrije tijd of om naar het werk of naar school te gaan! NMBS heeft dit goed begrepen en heeft er alles aan gedaan om je met je tweewieler te verwelkomen in haar stations en treinen.

Neem jij nu al de fiets naar het station om dan verder te reizen met de trein? Om iedereen aan te moedigen hetzelfde te doen, voert NMBS een steeds ambitieuzer fietsbeleid zodat het makkelijker wordt om trein en fiets te combineren: dit omvat parkings en fietspunten, een deelfietsaanbod, speciale fietsopbergruimtes in de treinen, de voortdurende verbetering van de toegankelijkheid van de stations ende treinen voor fietsers en hun fietsen ...

Meer plaatsen voor fietsen

NMBS plant een aanzienlijke uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen. Om de voorrang voor onze reizigers en hun veiligheid te garanderen, gaat ze verder met haar programma voor de installatie van toegangscontroles in de fietsenstallingen.

Op het vlak van parkings wil NMBS haar klanten diverse oplossingen aanreiken, met onder andere parkings met toegangscontrole en specifieke zones voor buitenmaatse fietsen zoals bakfietsen. Het overleg met de lokale overheden wordt versterkt om rekening te houden met de plaatselijke behoeften en om het delen van parkeerterreinen aan te moedigen als instrument van de lokale mobiliteitsplannen. Zoals het Openbaredienstcontract bepaalt, heeft NMBS de ambitie om het aantal fietsplaatsen tegen 2023 op te trekken tot 164.000. Dit komt overeen met een toename met 40%.

Ruimte voor de fiets in de trein

NMBS ziet er ook op toe dat er aan boord van de treinen meer plaats is voor vouwfietsen en gewone fietsen. De aangepaste signaletica in en op de trein moet er bovendien voor zorgen dat het in- en uitstappen met de fiets vlotter verloopt. Op het nieuwe rollend materieel voorziet NMBS in minimaal acht fietsplaatsen per treinsamenstelling, voornamelijk gericht op toeristen en recreatieve reizigers, een segment in volle groei.

Toegankelijkheid van de stations

Bij de renovatie en/of bouw van nieuwe stations zal NMBS ervoor zorgen dat de toegang tot de treinen gemakkelijker wordt gemaakt voor reizigers met fietsen, bijvoorbeeld door middel van toegangshellingen of een lift.

Fietspunten

Onze stations zijn ontworpen als echte ankerpunten voor de intermodaliteit. Dit houdt een aanzienlijke uitbreiding in van het aantal parkeerplaatsen voor (persoonlijke en deel-) fietsen in onze parkings, alsook de ontwikkeling van het aanbod van de Fietspunten. In deze Fietspunten kunnen fietsers terecht voor hulp, advies en zelfs de reparatie of het onderhoud van hun fiets. Hierdoor zijn de Fietspunten een heel praktisch en aantrekkelijk initiatief. Het meenemen van klassieke fietsen op de trein zal ook worden vergemakkelijkt door de geleidelijke komst van ons nieuw rollend materieel, de M7-dubbeldekstreinen, die ook meer ruimte heeft om fietsen te plaatsen.

Bike on train

Midden 2022 lanceerde NMBS de webapp BikeOnTrain, een online fietsplanner die je niet alleen vertelt wat de beste optie is om met de trein van punt A naar punt B te reizen, maar ook aangeeft welke trein het meest geschikt is om een fiets mee te nemen. Geleidelijk zullen er steeds meer nieuwe functies worden toegevoegd. Meer informatie

Handen af! Gemerkte fiets

NMBS is zich sterk bewust van het probleem van de fietsendiefstallen. In deze context organiseert ze regelmatig sensibiliseringscampagnes, in samenwerking met lokale partners. Meer informatie

Blue-Bike

Sinds 2011 zijn er in heel België deelfietsen beschikbaar bij de mobiliteitspunten en knooppunten van het openbaar vervoer. Doel? Een gezond en duurzaam alternatief aanbieden om de laatste kilometer af te leggen! Meer informatie

check2-anim