Elk jaar op 3 december is het de Internationale Dag voor personen met een Handicap. In het kader van haar diversiteitsbeleid legt NMBS de nadruk op het respect voor de ander. Op de werkvloer en bij het samenwerken. Ook bij NMBS werken enkele collega’s met een handicap, waaronder Elsa Uwiteka. Zij is bijna volledig doof en organiseerde vorige maand een workshop voor haar collega’s over doofheid en gebarentaal.

In november nodigde Elsa haar collega’s van de werkplaats van Kinkempois uit voor een sensibilisering rond doofheid en gebarentaal. Elsa ging in juli 2022 aan de slag bij de dienst ‘aankopen en kwaliteit’ na een eerste introductiestage via DUOday. Die ervaring was zo positief dat alle betrokkenen de samenwerking wilden verderzetten.

Elsa: “Er is echt een toffe sfeer op het werk. Mijn collega’s staan ervoor open om bij te leren, ik leerde hen al enkele gebaren om vlotter met elkaar te communiceren. Met deze sessie wilde ik hen de kans geven om mijn wereld nog verder te ontdekken. Gebarentaal is voor mij mijn eerste taal. Als kind leerde ik samen met mijn ouders gebarentaal. Mijn jongere broer communiceerde zelfs in gebarentaal, voordat hij zijn eerste woordjes sprak!

Haar collega Yolande vertelt: “Het was echt boeiend om meer te weten te komen over doofheid en slechthorendheid. Zo wist ik niet dat 10% van de Belgische bevolking doof of slechthorend is!

Een teamlid vult aan: “Door met Elsa samen te werken, wisten we intussen al dat je bijvoorbeeld haar aandacht kan trekken door in haar gezichtsveld te gaan staan, te gesticuleren, of simpelweg een Teams-berichtje te sturen natuurlijk. Wat ik bijleerde, door het tijdens de sessie zelf te ervaren met een koptelefoon op, is hoe moeilijk het is om te liplezen. Goed articuleren, zonder overdrijven, is echt essentieel. Verder: de persoon rechtstreeks aankijken wanneer je spreekt, zorgen dat er geen tegenlicht is. En als de persoon je niet heeft begrepen, is het beter om je zin te herformuleren in plaats van die gewoon te herhalen.

Collega Sophie besluit: “Samenwerken met Elsa is echt verrijkend. Het opent je blik, je ontdekt nieuwe dingen waar je voorheen niet bij stilstond. En samen gebarentaal leren en oefenen, is ook gewoon een leuke teamactiviteit!

Wil je zelf enkele gebaren leren? Zoek het woord op via https://woordenboek.vlaamsegebarentaal.be/ en bekijk welk gebaar je kan gebruiken.

  

check2-anim