banner

Op vrijdag 11 februari heeft Bernard Clerfayt, minister van Tewerkstelling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het diversiteitslabel aan ons bedrijf toegekend. Dit is een mooie bekroning van de inspanningen die wij de afgelopen twee jaar hebben geleverd om verschillen te erkennen en iedereen in ons bedrijf te respecteren en te waarderen.

Marieke Arnou, Expert Corporate Culture, legt ons uit waarom de NMBS dit project heeft opgestart en hoe het tot stand is gekomen.

Diversiteit is een bron van creativiteit en innovatie. Elk jaar vervoert NMBS honderdduizenden reizigers, die allemaal even uniek zijn. Met bijna 18.000 werknemers is deze diversiteit ook aanwezig in ons bedrijf. En dat is een enorme troef. Onze dienstverlening wordt beter als we voeling hebben met de behoeften van onze verschillende klanten.

We hebben echter gemerkt dat we nog niet alle talenten bereiken. Zo maken vrouwen 19% uit van het NMBS-personeel en personen van niet-Belgische origine 23%. Dat kan beter. We willen niet alleen bepaalde groepen personen aanwerven. We willen ook dat iedereen zich goed voelt binnen ons bedrijf.

Daarom hebben we er sinds 2018 een prioriteit van gemaakt. Dankzij het Diversiteitsplan hebben wij in de hele onderneming een dynamiek in gang gezet. Niet alleen de human resources, maar ook alle operationele eenheden en de vakbonden hebben hier hun schouders onder gezet. Het is dus een plan op maat van onze onderneming, dat beantwoordt aan reële behoeften.

Vóór de uitvoering van het plan hadden we verschillende collega's die aan het begin stonden van hun gendertransitie. Telkens moesten we vragen wanneer we hun e-mailadres mochten veranderen in hun nieuwe naam, of nieuwe uniformen mochten bestellen? Ondertussen hebben we richtlijnen en concrete tools (checklist, instructies ...) ter beschikking. Wij zorgen ook voor de nodige communicatie en opleiding.

Ander voorbeeld: een blinde werknemer vroeg om meer dan één dag te mogen telewerken (dit was vóór de pandemie). We gingen er natuurlijk vanuit dat dit mogelijk moest zijn. Maar er was geen procedure om dergelijke redelijke aanpassingen aan te vragen. Nu wel.

Naast het Actiris-label wonnen we in 2021 ook een federale Diversity & Inclusion Award voor originaliteit met onze Employer Branding-campagne 'Wat is mijn ding?'.

Die vooruitgang is ook te zien in de cijfers: onze aanwervingen zijn 'diverser' geworden. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds te weinig vrouwelijke treinbestuurders, maar we hebben wel al flinke vooruitgang geboekt. In december 2021 waren er 165 vrouwelijke treinbestuurders, wat neerkomt op 5,8% van alle treinbestuurders (5,62% eind 2020).

Ontdek in deze film de getuigenissen van NMBS-medewerkers over diversiteit in de onderneming.

check2-anim
loader