De Europese Unie organiseert elk jaar in september de ‘Europese week van de mobiliteit’. De 21e editie loopt van 16 tot 22 september 2022, afwisselend in een groot aantal Europese steden, te beginnen met Brussel. In België wil men met deze week, net als in de andere steden, jong en oud aanmoedigen om gebruik te maken van de zachte mobiliteitsmodi in de stad: trein, fiets, metro, tram, bus ... en vooral van de combinatie van deze verschillende vervoersmodi!  

Het Europese thema van de editie van dit jaar is "Better Connections". Het omvat alle aspecten van duurzaam vervoer in een stedelijke omgeving, waaronder de gedeelde mobiliteit en andere met elkaar verbonden duurzame vervoersopties. In Brussel wordt de week georganiseerd rond het thema "Stad van de kinderen ".

Beter verbonden

Bij NMBS zijn we ervan overtuigd dat multimodale mobiliteit de toekomst is. Ze biedt de reiziger de mogelijkheid om zich vlot van deur tot deur te verplaatsen door verschillende vervoersmodi met elkaar te combineren: trein, maar ook fiets, tram, bus, metro, enz.  

Deze ambitie komt vooral tot uiting in de aanpassing van onze treindienst en de ontwikkeling van ons voorstadsaanbod (de "S"-treinen) in en rond de grote steden. 

Onze stations moeten dienen als echte ankerpunten voor intermodaliteit. Dit houdt een aanzienlijke uitbreiding in van het aantal parkeerplaatsen voor (persoonlijke en deel-) fietsen in onze parkings, maar ook het kunnen aanbieden van Fietspunten. Daar kunnen fietsers terecht voor hulp, advies en zelfs de reparatie of het onderhoud van hun fiets, waardoor ze zeer praktisch en aantrekkelijk zijn. Het meenemen van klassieke fietsen op de trein zal bovendien worden vergemakkelijkt door de komst van ons nieuw rollend materieel, dat meer ruimte zal hebben om fietsen te plaatsen.  

NMBS wil elke reiziger in de mogelijkheid stellen om vlot te schakelen tussen de verschillende vervoersmodi, dankzij bewegwijzering en veilige voetgangersroutes in en rond de stationsen dat om toegang te krijgen tot de andere vervoersmodi.  

Opdat we allemaal 'beter verbonden' zijn. Onderweg. Naar beter.

De Week van de Mobiliteit is dan wel een gelegenheid om het publiek nog meer te sensibiliseren om de trein te nemen, NMBS werkt het hele jaar door aan de verbetering van de mobiliteit van alle burgers . Zo is de trein gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar, mogen vouwfietsen kosteloos mee aan boord van de trein en konden onze klanten van 2 april tot 31 augustus met z'n tweeën reizen voor de prijs van één enkel ticket (het Duo Ticket). Er staan ook andere acties gepland, met name de lancering van het maandabonnement aan -50%.
check2-anim