Elk jaar in september organiseert de Europese Unie de ‘Europese week van de mobiliteit’. De 22e editie loopt van 16 tot 22 september 2023 en vindt achtereenvolgend plaats in een groot aantal Europese steden, te beginnen met Brussel. In België wil men met deze week jong en oud aanmoedigen om te kiezen voor zachte mobiliteit: trein, fiets, metro, tram, bus, te voet ... en vooral om deze verschillende vervoersmodi te combineren!

Het Europese thema voor de editie van dit jaar is ‘Save energy’. Het doel is om alle Europese burgers aan te moedigen om de voorkeur te geven aan zachte mobiliteit en alternatieven te zoeken voor de personenwagen.

Net als elk jaar wordt deze actie in België georganiseerd per gewest, waarbij een hele week lang tal van activiteiten worden opgezet rond verschillende thema’s:

Beter verbonden

Bij NMBS zijn we ervan overtuigd dat multimodale mobiliteit meer dan ooit de toekomst is. Ze biedt de reiziger de mogelijkheid om zich vlot van deur tot deur te verplaatsen door verschillende vervoersmodi met elkaar te combineren: te voet, met de trein, maar ook met de fiets, tram, bus, metro ...

Deze ambitie komt vooral tot uiting in ons evoluerend treinaanbod en in de ontwikkeling van ons voorstedelijk aanbod (de ‘S’-treinen) in en rond de grote steden.

Onze stations zijn ontworpen als echte ankerpunten voor intermodaliteit. Dat betekent ook dat we inzetten op meer parkeerplaatsen voor (persoonlijke en deel-) fietsen in onze parkings, en op de ontwikkeling van het aanbod van de Fietspunten. Daar kunnen fietsers terecht voor hulp en advies of zelfs om hun fiets te laten onderhouden of herstellen. Dat maakt van de Fietspunten een zeer praktisch en aantrekkelijk initiatief. Het zal ook makkelijker worden om klassieke fietsen mee te nemen op de trein dankzij de geleidelijke uitrol van ons nieuw rollend materieel, de M7-dubbeldekstreinen, die over meer opbergruimte voor fietsen beschikken. Dankzij bewegwijzering en veilige voetgangersroutes in en rond de stations wil NMBS bovendien elke reiziger in de mogelijkheid stellen om vlot te schakelen tussen de verschillende vervoersmodi.

check2-anim