Vanaf 1 januari 2023 worden alle perrons in de Belgische stations rookvrij, ook die in open lucht. Het wordt het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Een stukje geschiedenis

Sinds 2004 geldt een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei 2022 heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2023.

Tal van voordelen

De maatregel levert tal van voordelen op; uiteraard is het goed voor de gezondheid, zowel voor die van de reizigers als die van het NMBS-personeel, die niet langer passief meeroken. Daarnaast worden ook kinderen niet langer blootgesteld aan sigarettenrook in deze openbare ruimte.

Dankzij het rookverbod vermindert ook het aantal sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, wat bijdraagt aan een netter station en aan het comfort van de reizigers.

Succesvolle sensibilisering

De voorbije maanden namen de stations van Mechelen en Charleroi-Centraal deel aan een sensibiliseringscampagne rond volledig rookvrije stations. Deze campagne werd georganiseerd door NMBS, in samenwerking met de steden en met verenigingen zoals Generatie Rookvrij, de Stichting Tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Met deze campagne wilde NMBS een aantal praktische concepten uittesten voor de wet in werking treedt. En dat bleek een succes: de overgrote meerderheid van de reizigers houdt zich aan de maatregel.

No-smokingcampagne

Van 19 december 2022 tot en met 31 januari 2023 zal een voorlichtings- en bewustmakingscampagne worden georganiseerd. Het doel is om een positieve mentaliteitswijziging teweeg te brengen – vanuit hoffelijkheid – voor een betere gezondheid en minder afval.

check2-anim
loader