Van 14 oktober 2021 tot 15 mei 2022 zullen er tal van culturele activiteiten georganiseerd worden, waarbij Belgische en internationale kunstenaars de handen in elkaar slaan in het kader van het Europalia Arts Festival “Trains & Tracks”. In deze context onthaalt het NMBS-museum Train World, van 26 oktober 2021 tot 17 april 2022, een uitzonderlijke tentoonstelling, gewijd aan het tijdperk van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et de Oriënt-Express en aan de stichter, de Belg Georges Nagelmackers.

Tijdens deze hoofdtentoonstelling van het Europaliafestival kan het publiek de rijtuigen bewonderen van de legendarische Oriënt-Express, evenals decoratieve kunstwerken en unieke documenten die het avontuur van de Oriënt-Express en de Wagons-Lits schetsen.

De tentoonstelling speelt ook in op de dromen die deze mythische trein liet ontstaan en op de kunstenaars die erdoor werden geïnspireerd, van minder bekenden tot grote beroemdheden zoals Agatha Christie.

  

Vanaf de inhuldigingsrit naar Constantinopel in 1883 heeft de Oriënt-Express iedereen onophoudelijk gefascineerd met zijn comfort, zijn luxueus design, zijn exotische bestemmingen, de landschappen die werden doorkruist en de internationale microkosmos die er gedurende een treinreis aanwezig was. Alle beroemdheden, kunstenaars, elegante dames, dandy's, rijke kooplieden, spionnen - en vrouwelijke spionnen naar het evenbeeld van de beroemde Mata-Hari - werden in de luxueuze rijtuigen gezien. Het is niet verwonderlijk dat de "Queen of crime" zich voor haar "Moord in de Oriënt-Express" liet inspireren door zo'n besloten kosmopolitische omgeving.

Meer info

check2-anim