Stationsgebouw van Jette wordt nieuw leven ingeblazen
Het trein- en stationspersoneel van NMBS is de afgelopen twee jaar bij de uitoefening van hun job steeds vaker het slachtoffer geworden van agressie. In 2022 ging het om 1.900 meldingen. Een tendens die zich ook dit jaar verder zet, want in januari van dit jaar waren er 200 agressies, 50% meer dan de 130 agressies in januari 2022. Bij vier op de tien agressies komt fysiek geweld kijken. NMBS veroordeelt ten stelligste elke vorm van agressie en lanceert een nieuwe campagne om dit een halt toe te roepen. Om de oproep kracht bij te zetten heeft een groep NMBS-medewerkers vandaag in het station Brussel-Noord een fluitconcert gehouden tegen agressie. Een duidelijk signaal, waarmee NMBS een oproep doet tot respect voor haar medewerkers.
Sophie Dutordoir, CEO NMBS: “Dag in dag uit staan onze medewerkers ten dienste van de reizigers. Zowel op de trein als in de stations zijn ze er voor de veiligheid en het comfort van de reizigers te verzekeren en hen te helpen, te begeleiden en te informeren. Hun werk verdient respect. Ik veroordeel dan ook sterk elke vorm van fysieke en verbale agressie. Voor elke aantijging tegen ons personeel zal NMBS de hoogste straffen vorderen. Aan justitie vragen we een nultolerantie te hanteren en elke agressie streng te bestraffen. Voorts is een voldoende en zichtbare aanwezigheid van de spoorwegpolitie en de lokale politie in stations(omgevingen) en treinen een noodzaak ter ondersteuning van onze veiligheidsdiensten.”
Georges Gilkinet, vicepremier en minister van Mobiliteit: “Het spoorwegpersoneel speelt voor ons allemaal een essentiële rol in onze mobiliteit en verdient respect. Als we het spoorpersoneel goed beschermen, verhoogt dat ook de veiligheid van de reizigers, en zeker van de meest kwetsbare. Want je veilig voelen is een basisvoorwaarde om met de trein te reizen. Het was voor mij als minister van Mobiliteit dan ook een evidentie om te pleiten voor een wijziging in het Strafwetboek voor zwaardere sancties bij elk geval van agressie, of het nu gaat om Securail-agenten of gehele treinpersoneel. Als maatschappij moeten we een signaal geven dat elk geval van agressie er één te veel is en dat dit systematisch vervolgd wordt, zowel gerechtelijk als door ondersteuning van slachtoffers van geweld. Bovendien zal er bij elk geval van agressie intensieve steun aan de slachtoffers blijven worden verleend. Het spoorwegpersoneel beter beschermen is ook een manier om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.”
Cijfers blijven veel te hoog
Het aantal agressies waarmee het trein- en stationspersoneel momenteel te maken krijgt, is van een onaanvaardbaar hoog niveau. In 2022 waren er maar liefst 1.900 meldingen, ofwel gemiddeld vijf per dag. Dat zijn er evenveel dan in 2021 en zestig procent meer dan in 2019. Deze tendens zet zich ook dit jaar verder. Tijdens de eerste maand van 2023 waren er 50% meer agressies dan in januari 2022.
In vier op de tien agressies is er sprake van fysiek geweld. Verder gaat het om verbale agressies, gaande van beledigingen tot bedreigingen. Het spreekt voor zich dat dit een zware indruk nalaat op wie er mee te maken krijgt. Afgelopen jaar waren 450 medewerkers afwezig als gevolg van een agressie, goed voor 9.200 dagen arbeidsongeschiktheid in totaal. De agressies kennen ook een stijgende impact op de stiptheid en het aantal geschrapte treinen.
Een collectieve oproep tot respect
In de nieuwe campagne toont NMBS personeelsleden die reeds te maken kregen met agressie. Door hen van dichtbij te tonen, met hun blik recht in de camera, doet NMBS een oproep tot respect. Het gebroken glas waar de medewerkers achter staan, staat symbool voor het geweld en de impact die dat op hen heeft.
Tegelijk heeft een aantal NMBS-medewerkers vanochtend in naam van NMBS en haar 17.000 personeelsleden een fluitconcert gegeven tegen de agressies. Ze stonden daarvoor zij aan zij in de stationshal van Brussel-Noord.