Meer dan een miljoen bezoekers en drie Michelinsterren: dat is acht jaar Train World in een notendop. Het museum over de geschiedenis van de spoorwegen van NMBS opende de deuren op 25 september 2015. Het museum groeide snel uit tot hét uitstalraam van de Belgische spoorwegwereld en een must-see voor spoorwegfanaten, van wie de meesten het museum al minstens een keer bezochten. Train World dankt zijn succes onder meer aan de buitengewone interactieve scenografie die gecreëerd werd door kunstenaar François Schuiten, ExpoDuo en de teams van Train World & Heritage.

De site van 10.000 m² in het voormalige station van Schaarbeek herbergt de kostbaarste locomotieven en rijtuigen uit het Belgische spoorwegpatrimonium, waaronder de oudste bewaard gebleven stoomlocomotief van België (1844) en de legendarische Type 12, de snelste locomotief ooit gebouwd in ons land (1939). In totaal zijn er zo'n 1.600 verzamelobjecten, een dertigtal opmerkelijke locomotieven, rijtuigen, wagons en andere voertuigen, evenals een groot aantal unieke archiefstukken, foto's en films te bewonderen.

Originele expo’s

Elk jaar worden er in het museum een of meer originele tentoonstellingen georganiseerd die de link leggen tussen de wereld van vandaag en de spoorwegwereld. Zo waren er onder andere de Lego experience, 'Choco Loco', de tentoonstelling 'Paul Delvaux, de man die van treinen hield' en werd het verleden weer tot leven gewekt met een expo over de legendarische Orient-Express en de tentoonstelling Royals & Trains. De nieuwste, ‘Animalia’, is gewijd aan de bescherming van ons milieu en loopt nog tot 5 november.

Train World is ook volledig toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit en streeft naar inclusie voor iedereen. Het initiatief ‘Multisenso Rail’, een rondleiding die alle zintuigen prikkelt, werd bekroond met de CAP 48 Award for Corporate Citizenship 2023 in de categorie ‘Toegankelijkheid’.

‘De reis waard’

Train World is van bij de opening een referentie geweest, zowel in Brussel en België als internationaal, en trekt toeristen en liefhebbers van over de hele wereld. Het museum heeft 3 sterren gekregen van de Groene Gids van Michelin, een maximale score die ‘De reis waard’ betekent. Train World krijgt ook al meerdere jaren het Certificate of Excellence en de Travellers' Choice Award van TripAdvisor. Het succes van de voorbije acht jaar is zowel te danken aan de kwaliteit van de collecties en tentoonstellingen als aan de passie voor treinen die bij zovelen onder ons leeft. Welk kind heeft er niet van gedroomd om op een dag een trein te besturen of een elektrische trein in elkaar te zetten? En welke volwassene denkt niet met nostalgie terug aan de reizen van vroeger in luxueuze nachtexpresstreinen?

check2-anim