Op 29 maart 2021 werd in Lissabon het Europees Jaar van de Spoorwegen #EUYearofRail officieel geopend. Dit initiatief van de Europese Commissie (DG Move) en de CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) promoot de trein als het veilig en duurzaam vervoermiddel bij uitstek.

In samenwerking met de Europese Commissie, Infrabel en Lineas, lanceert de NMBS op 8 juni de campagne Year of Rail.

De NMBS neemt deel aan dit evenement door haar vooruitziende en innovatieve visie op spoor en multimodaal vervoer voor te stellen en tegelijkertijd hulde te brengen aan het roemrijke verleden van de spoorwegen in België of van de Belgische spoorwegen.

2021, een uitzonderlijk jaar voor de spoorwegen

2021 is niet alleen het Europees Jaar van de Spoorwegen. De Europese spoorsector viert dit jaar ook heel wat verjaardagen:

  • de 175e verjaardag van de eerste spoorwegverbinding tussen twee hoofdsteden, namelijk Brussel en Parijs
  • de 175e verjaardag van de eerste multimodale verbinding over het Kanaal tussen Brussel en Londen via de veerboot tussen Oostende en Dover
  • de 40e verjaardag van de TGV
  • de 30e verjaardag van de ICE
  • de 25e verjaardag van Thalys
  • de 20e verjaardag van het 'Witboek', het stappenplan voor een interne Europese vervoersruimte.

Het Europees jaar van de spoorwegen op Europees niveau

Heel 2021 zullen activiteiten in heel Europa de schijnwerpers richten op het spoor. Dit moet burgers en bedrijven aanmoedigen om voor de trein te kiezen. Op die manier kunnen ze hun steentje bijdragen tot de doelstelling die de Europese Unie vastlegde in de Green Deal voor Europa , namelijk klimaatneutraal worden tegen 2050.

De Europese Commissie organiseert onder meer Ten-T-Train, een trein die vanuit Lissabon naar de andere lidstaten zal rijden. Aan de planning en het traject van de Ten-T-Train wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Meer weten Homepage (europa.eu)

Een jaar dat de gebeurtenis alle eer aandoet

In België zullen NMBS en haar museum Train World alles uit de kast halen om het publiek om het publiek een jaar te bezorgen dat bij het evenement past.

Europalia

NMBS zal gastheer zijn voor verschillende grote events die georganiseerd worden door het Europalia Arts Festival 'Trains & Tracks'. Van 14 oktober 2021 tot 15 mei 2022 worden talrijke culturele activiteiten georganiseerd waaraan Belgische en internationale kunstenaars zullen meewerken.

Tentoonstellingen

Een tentoonstelling in het Museum van de Belgische Spoorwegen, Train World, zal het glorierijke verleden van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits en de Orient-Express reconstrueren.

NMBS en Train World zullen hiervoor de handen in elkaar slaan met 5 andere Europese spoorwegmusea (Mulhouse, York, Utrecht, Nürnberg en Pietrarsa). Met behulp van de nieuwste technologische ontwikkelingen zullen ze een uitzonderlijk virtueel bezoek mogelijk maken aan de mooiste en kostbaarste keizerlijke, koninklijke en presidentiële rijtuigen.

Van 7 mei tot 10 oktober 2021 vindt in Train World een Belgisch-Chinese tentoonstelling plaats. De tentoonstelling neemt je mee naar het begin van de 20e eeuw, naar de aanleg van de lijn Peking-Hankou door Belgische en Franse ingenieurs en financiers.

NMBS-activiteiten

NMBS zal het grote publiek ook de kans bieden om een kijkje achter de schermen te nemen, virtueel en indien mogelijk ook ter plaatse.

Voor amateurfotografen die op zoek zijn naar mooie kiekjes van een selectie Belgische stations, zijn Photo Days gepland. Hoe die er precies zullen uitzien, hangt af van de evolutie van de gezondheidscrisis.

Gelukkig Europees Jaar van de Spoorwegen!