Stap je van de trein in Brussel, Brugge, Gent of Luik en heb je een aansluiting nodig op een ander vervoersmiddel in de buurt? Of zoek je de vlotste reisweg? Of informatie over de bezienswaardigheden in de buurt?

Sinds midden januari doet NMBS een test met interactieve informatieschermen in verschillende stations (Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters, Brugge en binnenkort ook Luik-Guillemins). Via deze schermen kunnen onze klanten de verschillende reiswegen en intermodale verplaatsingsmogelijkheden raadplegen (real-time aanbod van de andere drie openbaarvervoersmaatschappijen), net als een kaart van de stad en van de toeristische plaatsen in de buurt van het station. Ze informeren de reizigers ook over mogelijke storingen en werken. De schermen zijn beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Het gaat om een extra functie die kan worden uitgebreid naar 50 reclameschermen die op termijn geïnstalleerd zullen worden in verschillende NMBS-stations.

Deze interactieve schermen zijn een initiatief van het Innovation Lab van NMBS, het multidisciplinair team achter verschillende innoverende projecten. Op hun palmares prijken enkele zeer concrete realisaties, zoals de toepassing #MoveSafe en projecten die de verplaatsingen van personen met beperkte mobiliteit in onze stations vergemakkelijken. De schermen werden ontwikkeld door Belgian Mobility Company (BMC), het gezamenlijke digitale laboratorium van de Belgische openbaarvervoersoperatoren.

Het experiment zal 6 maanden duren en zal het potentieel en de aantrekkelijkheid testen van de interactieve schermen in een stationsomgeving. Op basis van de tests en de feedback van de klanten kunnen vervolgens verbeteringen worden aangebracht om de schermen op bredere schaal uit te rollen.

 

check2-anim