banner

NMBS heeft een nieuwe toegankelijkheidsstrategie uitgewerkt met als doel een volledig autonoom toegankelijk spoorwegsysteem uit te bouwen. Dit betekent dat elke reiziger, zelfs indien hij moeilijk kan stappen, zich in een rolstoel verplaatst, een kinderwagen voortduwt of bagage draagt, zich zonder hulp moet kunnen verplaatsen in het station, op het perron en in de trein.

  • De nieuwe stations en de stations in renovatie worden voorzien van een autonome toegang tot alle perrons, geleidingslijnen voor blinden in het station en op het perron, aangepaste toiletten en toegang tot minstens één automatische verdeler voor gehandicapten.
  • De verhoging van de perrons (op 76 cm) gaat verder in nauwe samenwerking met Infrabel. Met het nieuwe station van Anderlecht beantwoorden 78 stations tegen eind 2020 aan de autonome toegangscriteria en beschikken 161 stations over verhoogde perrons.
  • De aankoopovereenkomst van nieuw M7-materieel werd in 2020 uitgebreid naar multifunctionele rijtuigen die voorzien zijn van een deur die opent op dezelfde hoogte als de perrons, nl. op 76 cm. Deze rijtuigen worden vanaf 2023 geleverd.
loader