B4you

Vandaag werd in het vernieuwde stationsgebouw van Roeselare het kunstwerk rond de trapkernen officieel geopend. Tegen de wanden van de trappen is een kunstwerk gemonteerd dat werd ontworpen door de leerlingen van de stedelijke kunstacademie. Het kleurrijke kunstwerk zet de treinpendelaars niet enkel aan tot reizen, maar doet ook dromen van nieuwe bestemmingen. Het volledige stationsproject zal tegen de zomer van 2018 afgewerkt zijn.

Al sinds mei vorig jaar kunnen de reizigers in het station Roeselare terecht in de ruime lokettenzaal en gebruikmaken van het nieuwe sanitair. Vandaag opent ook de nieuwe trappenhal haar deuren. Vanuit de volledig afgewerkte stationshal kunnen de treinreizigers opnieuw via de roltrappen naar de perrons. De perrons werden in 2011 al verhoogd en vernieuwd om gemakkelijker op en van de trein te stappen.

Doorkijkstation

De rand van de metalen dakconstructie van het stationsgebouw is geschilderd in hetzelfde gebroken wit als de wandpanelen. Het station bestaat echter vooral uit glas. Zo is de nieuwe stationshal volledig naar alle kanten open en zijn er vier in- en uitgangen naar het omringende plein.

Er bevindt zich in de stationshal ook een wachtlokaal voor het comfort van de reizigers. Van zodra het plein tussen het stationsgebouw en het busstation klaar is, zullen ook de busreizigers hier kunnen schuilen. In het nieuwe stationsgebouw is er naast een politiekantoor, ook ruimte voor het fietspunt en verschillende winkels. Zo opent in april de nieuwe broodjes- en koffiezaak Panos haar deuren.

Het treinaanbod vanuit het station Roeselare is sinds het nieuwe NMBS-vervoersplan van december 2017 verbeterd tijdens de week. Zo reis je vanuit Roeselare sinds december met de IC-trein Brussels Airport-Zaventem - Oostende acht minuten sneller naar Brugge en tien minuten sneller naar Oostende.

Laatste fase stationsproject

Met de aanleg van het plein onder en nabij het viaduct in de Ardooisesteenweg is de laatste fase van het stationsproject gestart. Ook daar worden dezelfde betonnen tegels als op het stationsplein gelegd. Bovendien wordt de doorsteek onder het viaduct met aangename en energiezuinige LED-verlichting uitgelicht en komen er speelse waterspuitkopjes. Een uitnodigende, brede doorsteek – het nieuwe stationsgebouw staat vijfentwintig meter verder in de richting van de Stationsdreef dan het oude – zal zo het stadscentrum en de Krottegemwijk met elkaar verbinden.

Kunstproject

De kunstwerken tegen de wanden van de trapkernen in de stationshal zijn ontworpen door leerlingen van de stedelijke kunstacademie. Lut Hoornaert uit de richting Monumentale Kunsten o.l.v. Herbert Vandendriessche, creëerde Jacobsladder; de leerlingen uit de richting Digitale Beeldende Vorming o.l.v. Trui Chielens werkten de montages I want a ticket to anywhere en To travel is to live uit. De kleurrijke kunstwerken verbeelden dat mobiliteit en droombestemmingen vlot bereikbaar zijn dankzij het station als vervoersknooppunt.

Als het plein volledig is afgewerkt, keert het standbeeld ‘Spelende kinderen’ van de Roeselaarse beeldhouwer Isidoor Goddeeris terug. Het beeld dat kinderen verbeeldt die in het water spelen en vroeger ook al op het stationsplein stond, krijgt er een toepasselijke plek tussen de waterspuitkopjes.