Zoals elk jaar profiteert NMBS van de mogelijkheid om haar dienstregeling en aanbod aan te passen op de tweede zondag van december, parallel met de overige Europese landen. De wijzigingen hebben tot doel de dienstverlening aan de klant te verbeteren, met respect voor het budgettaire kader en zonder de algemene principes van het vervoersplan op de helling te zetten. In december 2016 wordt vooral het aanbod van het voorstadsverkeer rond Brussel en Antwerpen uitgebreid.

Een beter aanbod ten oosten van Brussel

Met de opening van de Schuman-Josafattunnel in april 2016 kon het S-aanbod, het treinaanbod dat de steden en gemeenten uit de voorstedelijke zone Brussel met elkaar verbindt, verder worden uitgebreid. De tunnel verbindt de spoorlijnen 161 Namen-Brussel, 124 Nijvel-Brussel, het zuidelijke deel van het ringspoor 26 met het noordelijke deel van het ringspoor 26 en Leuven en Mechelen. Op die manier worden de Europese wijk en Vlaams- Brabant beter bediend.

Leuven en Eigenbrakel worden vanaf midden-december gans de dag via de Schuman- Josafattunnel rechtstreeks verbonden met de Europese wijk in Brussel (verbinding S9). Het gaat vanuit Leuven om een tijdswinst van 11 minuten in vergelijking met een overstap in Brussel-Noord. Ook Etterbeek (VUB) is rechtstreeks met Leuven verbonden. Voorheen ging het enkel om rechtstreekse verbindingen tijdens de ochtend- en avondpiek. Daardoor komen er in een klap 24 treinen bij.

Op het ringspoor 26 wordt het station Arcaden (Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde) geopend, met bediening tijdens weekdagen door de verbinding S7 Halle-Delta-Merode- Vilvoorde-Mechelen.

De Europese wijk zal vanaf december ook tijdens het weekend kunnen genieten van een rechtstreekse verbinding naar de nationale luchthaven door het inleggen van een ICverbinding vanuit Eigenbrakel via Brussel-Schuman naar Brussels Airport - Zaventem, Kortenberg, Herent en Leuven (eindhalte Leuven, dat zo drie rechtstreekse verbindingen per uur krijgt met Brussels Airport tijdens het weekend). Het gaat om 40 bijkomende treinen tijdens het weekend. Met deze trein wordt het oostelijk ringspoor (lijn 26) tijdens het weekend na lange tijd opnieuw bediend. De uitbreiding van het aanbod komt tegemoet aan een reële mobiliteitsvraag.

Noorderkempen-Antwerpen

NMBS wil haar steentje bijdragen tot het uitbreiden van het openbare vervoersaanbod rond Antwerpen op een moment dat er belangrijke infrastructuurwerken plaatsvinden in de havenstad. In afwachting van de uitbouw van een breder voorstedelijk aanbod, zal NMBS al vanaf december zes extra P-treinen (3 ’s ochtends en 3 ’s avonds inleggen) tussen station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal (mét stop te Antwerpen-Luchtbal). De eerste aankomst in Antwerpen-Centraal is gepland ’s ochtends om 6u45. Dankzij dit nieuwe aanbod zullen het station Noorderkempen en Antwerpen-Centraal tijdens de piek elke dertig minuten met elkaar zijn verbonden. 

check2-anim