B4you

NMBS gebruikt vanaf vandaag 11 mei een dynamische bewakingscamera aan het station van Aarschot. Deze camera is opgesteld in het nieuwe fietsgebouw aan de achterzijde van het station en wordt ingezet in de strijd tegen fietsdiefstallen. De komende weken organiseert NMBS ook samen met de stad Aarschot en de politiezone Aarschot een preventiecampagne tegen fietsdiefstallen.

Van februari tot en met april 2017 stond de dynamische bewakingscamera al in het station van Leopoldsburg. Het ging toen om een proefproject tegen vandalisme en overlast. In Aarschot wordt de bewakingscamera van 11 mei tot en met 3 juli 2017 specifiek ingezet in de strijd tegen fietsdiefstallen en om de extra stroom aan festivalgangers tijdens Rock Werchter (29 juni – 2 juli 2017) te monitoren.

Zowel preventief als repressief

De bewakingscamera wordt geïnstalleerd op een aanhangwagen en moet door zijn opvallende omvang in de eerste plaats preventief werken en potentiële fietsdieven ontmoedigen. Daarnaast heeft de camera ook een preventieve rol. De bewakingsbeelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de controlekamer in Brussel, wat een permanente monitoring toelaat. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS. De bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360° en wordt vanuit de controlekamer bediend. Daarnaast beschikt het toestel ook over bewegingsdetectoren, waardoor de camera zich automatisch naar de juiste plaats richt en filmt daar waar het nodig is.

Preventiecampagne

NMBS, de stad Aarschot en de politiezone Aarschot organiseren de komende weken ook een preventiecampagne tegen fietsdiefstallen. Zo hangt vanaf 11 mei 2017 in het nieuwe fietsgebouw een banner met daarop de boodschap ‘Hey fietsendief, je bent gezien’. De komende weken delen veiligheidsagenten van Securail aan reizigers ook folders uit met preventietips en organiseert de politiezone Aarschot een fietsgraveeractie aan het station.

loader