camera

Proefproject aan station Leopoldsburg

In het station van Leopoldsburg wordt vanaf vrijdag 17 februari een dynamische bewakingscamera gebruikt. Het gaat om een proefproject van NMBS, om de stations (tegen bijvoorbeeld vandalisme en overlast) en treinbundels (tegen bijvoorbeeld graffiti) extra te beveiligen. In Leopoldsburg wordt de bewakingscamera de komende maanden specifiek ingezet in de strijd tegen vandalisme en spoorlopers. Als de camera zijn nut bewijst, duikt hij binnenkort ook in andere stations op.

De bewakingscamera is geïnstalleerd op een aanhangwagen, die opvallend op het perron staat. Het toestel moet dankzij zijn grootte in de eerste plaats preventief werken, en vandalen en spoorlopers ontmoedigen.

Bewakingsbeelden gemonitord

Daarnaast heeft de camera ook een repressieve taak. De bewakingsbeelden worden namelijk rechtstreeks doorgestuurd naar de controlekamer in Brussel, wat zo een permanente monitoring toelaat. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS. De bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360° en wordt vanuit de controlekamer bediend. Daarnaast beschikt het toestel ook over bewegingsdetectoren, waardoor de camera zich automatisch naar de juiste plaats richt en filmt daar waar het nodig is.

Aanpak overlast

De installatie van de tijdelijke bewakingscamera in Leopoldsburg, kadert in een bredere samenwerking met de lokale partners zoals politie, gemeente en parket om de veiligheid in het station en de stationsomgeving te garanderen. “Het gemeentebestuur van Leopoldsburg hecht veel belang aan de veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente”, vertelt Wouter Beke, burgemeester van Leopoldsburg. “Een bijzonder aandachtspunt is de stationsbuurt. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol met de NMBS opgemaakt. We hebben in 2015 aan het station reeds bewakingscamera’s geplaatst die intussen al meermaals hun nut bewezen hebben. Bovendien voerden we enkele weken geleden nog samen met Infrabel een sensibiliseringsactie rond veilig gedrag aan spooroverwegen. Mede dankzij de inzet van deze dynamische camera willen we samen met NMBS komen tot een stationsbuurt waar iedereen zich veilig voelt.”

Ook in andere stations en stopplaatsen

Op basis van het proefproject in Leopoldsburg bekijkt NMBS om de dynamische bewakingscamera ook elders in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in de bundels, waar de treinen ’s nachts geparkeerd staan en soms worden besmeurd met graffiti. Of in stations en stopplaatsen waar uitzonderlijk veel reizigers worden verwacht kan de bewakingscamera dienen om de veiligheid te bewaken.