NMBS zoekt een koper voor hotel Terminus, het gebouw links naast het station Oostende. In ‘Hotel Terminus Maritime’ was tot de jaren 1960 een luxehotel met restaurant gehuisvest. In 1983 werd het gebouw als monument beschermd. Het vroegere hotel in de linkervleugel is een uitzonderlijk vastgoed met een unieke ligging naast het station Oostende.

Hotel Terminus werd gebouwd in belle-époquestijl en opende in 1913 haar deuren. De linkertoren van het Oostendse stationsgebouw bevat de ingang tot het vroegere hotel-restaurant. De open liftkoker gaf vanuit de hotellobby toegang tot 28 hotelkamers op de eerste verdieping. Op de benedenverdieping van de aanpalende vleugel bevonden zich de grote eetzaal, het restaurant en 3 luxe hotelkamers.

NMBS bezit veel gebouwen en terreinen die niet meer nodig zijn voor de openbare dienstverlening en in aanmerking komen voor een nieuwe invulling. NMBS tracht deze te valoriseren door te verkopen. De opbrengst van deze eigendommen gaat naar investeringen voor het comfort van de reizigers.

De ligging naast het station Oostende maakt hotel Terminus uniek. Oostende is het belangrijkste kuststation. Zo reisden in juli en augustus 2017 meer dan 1,1 miljoen reizigers met de trein van en naar Oostende.

Het station Oostende wordt sinds 2012 vernieuwd om het comfort van de reizigers te verhogen. Momenteel wordt er gewerkt aan het laatste perron met overkapping en aan de bouw van een ondergrondse fietsenstalling. Tegen de zomer van 2018 zal het vernieuwde station volledig klaar zijn.

Geïnteresseerden kunnen tot 9 november 2017 een bod uitbrengen op dit uitzonderlijke gebouw. De verkoop verloopt via schriftelijke biedingen. Kandidaat-kopers kunnen voor meer informatie terecht bij Gert Peyskens (gert.peyskens@nmbs.be of tel. 09 241 20 41).