travaux

NMBS is gestart met de werfvoorbereiding voor de inrichting van het nieuwe station in Blankenberge. Midden september 2017 starten de eigenlijke werkzaamheden voor de nieuwe stationshal met loketten, automaten en zitjes, een concessie en sanitair. De reizigers zullen kunnen genieten van meer comfort. De werken zullen in juni 2018 klaar zijn zodat de pendelaars en toeristen vanaf volgende zomervakantie het nieuwe station Blankenberge kunnen ontdekken. NMBS investeert 1,8 miljoen euro in de inrichting van het nieuwe station.

De werkzaamheden voor het nieuwe stationscomplex in Blankenberge startten in najaar 2014. Naast een station worden er in het complex ook appartementen, twee hotels en een parkeergebouw gerealiseerd. Het project is een publiek-private samenwerking tussen NMBS, de stad Blankenberge en Gromabel. Het nieuwe parkeergebouw is al in gebruik sinds februari 2016 en in juni 2017 opende het Hotel Mercure Blankenberge station haar deuren.

Het station is een intermodaal knooppunt waar vlot kan worden overgestapt van het ene op het ander vervoersmiddel. Naast een parkeergebouw voor 750 wagens met zoenzone, zijn er ook 2 nieuwe fietsenstallingen voor 280 fietsen gerealiseerd.

Het nieuwe station van Blankenberge wordt transparant met doorkijk tussen het stationsplein en de perrons. Er komt een stationshal met loketten, automaten, zitjes, een sanitair blok en een concessie. Het nieuwe station voldoet aan alle moderne comforteisen. In het stationscomplex worden verschillende functies gecombineerd zodat het een nieuwe bruisende plek in Blankenberge wordt. Vanaf zomer 2018 zal het nieuwe station de eerste pendelaars en toeristen in Blankenberge kunnen ontvangen. Het tijdelijk stationsgebouw wordt gesloopt.

Het station Blankenberge is na Oostende het belangrijkste kuststation. In juli 2017 reisden 240.000 reizigers met de trein naar Blankenberge. NMBS zet tijdens de zomermaanden en met mooi weer extra treinen in van en naar de kust. NMBS heeft haar aanbod de afgelopen jaren verbeterd en zal vanaf 10 december 2017 met het nieuwe vervoersplan ook de reistijden vanuit Blankenberge gevoelig verlagen. Zo wordt de IC-trein Knokke/Blankenberge - Genk vanaf december niet langer gekoppeld of ontkoppeld in Brugge. Reizigers uit Blankenberge kunnen zo twaalf minuten sneller naar Gent reizen en dertien minuten sneller naar Brussel. Ook naar Antwerpen zal er twaalf minuten sneller kunnen worden gespoord.