grafittis

De treinhalte Diesdelle in Ukkel wordt regelmatig beklad met illegale graffiti en daarom doen NMBS en de gemeente Ukkel een beroep op de vzw Propaganza om de halte op te frissen. Bedoeling is dat het street art-project het veiligheidsgevoel van treinreizigers en buurtbewoners verhoogt en dat het vandalisme in de toekomst voorkomt.

Het street art-project in Ukkel wordt het grootste dat ooit in een Belgisch treinstation werd uitgevoerd. In totaal zal het kunstwerk een oppervlakte van maar liefst 1.800 m² beslaan. Gedurende drie weken, van 25 september tot en met 13 oktober, zullen er telkens 10 tot 25 graffitikunstenaars aan de slag zijn aan de halte Diesdelle.

Illegale graffiti en tags hebben een negatief effect op de uitstraling van de stations en ondermijnen het veiligheidsgevoel. Bovendien lopen de kosten om de ontsierende graffiti te verwijderen hoog op. NMBS steunt projecten waarbij kwaliteitsvolle graffiti wordt geplaatst om de stationsbuurt aangenamer en kleurrijker te maken. Dergelijke projecten hebben hun doeltreffendheid al bewezen. In stations als Ruisbroek, Ukkel-Kalevoet en Lembeek stellen de onderhoudsploegen minder vandalisme vast na de graffitiprojecten.

Bovendien wil NMBS de Brusselse treinstations meer in de kijker zetten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt in het totaal maar liefst 34 stations en dankzij dergelijke projecten winnen ook de ietwat minder bekende stations aan zichtbaarheid. De halte Diesdelle wordt bediend door de voorstedelijke S-treinen en door een IC-verbinding, waardoor er vanuit Diesdelle rechtstreekse treinen rijden naar onder meer de Europese wijk. Met het nieuwe vervoersplan, dat in voege treedt op 10 december van dit jaar, wordt het S-aanbod nog verder uitgebreid. Zo zal er in het weekend een S5-verbinding bij komen in Diesdelle richting Halle, Brussel-Schuman en Mechelen. Daarnaast komt er ook een uitbreiding van de amplitude van het aanbod tijdens de week.

loader