B4you

NMBS heeft vandaag meer details bekendgemaakt over de uitbreiding van haar aanbod en de geplande investeringsprojecten in Oost-Vlaanderen. Ze deed dat tijdens een roadshow in Gent, waarop alle burgemeesters en andere verkozenen werden uitgenodigd. Concreet wordt in Oost-Vlaanderen vanaf december vooral het voorstedelijk aanbod rond Gent versterkt en zijn er investeringen in stations en stopplaatsen die het reizigerscomfort verbeteren. NMBS werkt ook verder aan de bouw van een nieuwe werkplaats in Melle. Zowel het nieuwe vervoersplan als het investeringsplan zijn onder voorbehoud van de goedkeuring van de regering.

Voorstadsverkeer rond Gent – meer reizigerscomfort in stations

Om nieuwe reizigers te kunnen aantrekken en de tevredenheid van de huidige reizigers te verhogen, zet NMBS in op twee essentiële pijlers. Zo wordt het treinaanbod verhoogd en geoptimaliseerd en wordt ook de reistijd verminderd. De huidige dienstregeling dateert van december 2014. In de periode 12/2017-2020 breidt het nieuwe vervoersplan het aanbod met 5,1 procent uit, waarvan al vier procent eind dit jaar. Afgelopen december volgde al een voorafname op die uitbreiding, met 72 treinen, verdeeld tussen de week en het weekend.

Bijna twintig procent van de haltes krijgt tijdens weekdagen nieuwe verbindingen of een hogere frequentie en 114 haltes worden tijdens de piekuren en/of ’s morgens of ’s avonds laat beter bediend. Tijdens het weekend worden meer dan 120 haltes beter bediend. Op zaterdag is dit gericht naar het aanbod naar de winkelsteden, op zondag rijden er extra studententreinen.

Het aantal voorziene aansluitingen per uur wordt met bijna twintig procent uitgebreid. En om de extra reizigers te kunnen opvangen, wordt het aantal zitplaatsen tegen 2020 met meer dan tienduizend verhoogd. De reistijd wordt voor de honderd belangrijkste oorsprong-bestemming koppels met gemiddeld drie procent verlaagd. Het nieuwe vervoersplan heeft ook aandacht voor de intermodaliteit van het aanbod, zodat er een vlotte link is met de andere (openbare) vervoersmiddelen.

Uitbreiding aanbod in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen ligt de focus op het voorstedelijk aanbod rond Gent. Zo krijgt de provinciehoofdstad op weekdagen tijdens de ochtendspits een extra piekuurtrein van en naar Eeklo. Daarnaast wordt tussen Gent en Lokeren een nieuwe L-trein ingelegd. Zowel de extra piekuurtrein als de nieuwe L-trein stoppen in Gentbrugge en Gent-Dampoort.

De IC-trein van De Panne via Gent rijdt op weekdagen niet langer naar Landen, maar naar Antwerpen. Daardoor krijgen onder meer Deinze en De Pinte een rechtstreekse verbinding met Gent-Dampoort, Lokeren, Sint-Niklaas en Antwerpen-Centraal.

De S6 (Aalst – Brussel) wordt vanaf december tijdens de daluren niet langer beperkt in Denderleeuw, maar rijdt de hele dag door tot in Aalst. Daardoor krijgen alle stopplaatsen tussen Aalst en Geraardsbergen (Iddergem, Okegem, Ninove, Eichem, Appelterre, Zandbergen, Idegem, Schendelbeke) de hele dag een rechtstreekse treinverbinding met Aalst.

Versterkt weekendaanbod

Ook het weekendaanbod wordt versterkt. Vanaf december rijdt de L-trein Ronse-Gent-Eeklo (L05) op zaterdag om het uur in plaats van om de twee uur nu. En dankzij de nieuwe L-trein tussen Gent en Lokeren stoppen er ook tijdens het weekend treinen in Beervelde. Op zondagavond rijdt vanuit Gent een extra studententrein naar Brussel en Leuven (vanuit De Panne via Lichtervelde en Gent). Vanuit Hasselt rijdt ook een extra studententrein naar Gent (via Diest, Aarschot en Brussel).

Verlaagde reistijd

Waar mogelijk wordt ook de reistijd verlaagd. De IC-trein richting Knokke en Blankenberge wordt niet langer ontkoppeld in Brugge, maar rijdt in zijn geheel door naar Blankenberge. De trein verliest daardoor in Brugge minder tijd, waardoor je vanuit Gent twaalf minuten sneller in Blankenberge bent. Wie naar Knokke wil, kan dat dankzij een rechtstreekse trein in Gent die vertrekt in Brussels Airport-Zaventem.

Dankzij de hertekening van het aanbod in Oudenaarde, hebben de reizigers uit Geraardsbergen via een vlotte overstap in Zottegem tijdens de week een snellere verbinding richting Oudenaarde en Kortrijk. Ook de stopplaatsen van Sint-Denijs-Boekel en Munkzwalm krijgen zo tijdens de week een rechtstreekse en snellere verbinding met Kortrijk.

Meer reizigerscomfort in stations en stopplaatsen

Naast de uitbreiding en de optimalisering van het treinaanbod werkt NMBS aan een aantal investeringsprojecten, en dat tot en met 2021. Deze investeringen geven prioriteit aan zaken die op relatief korte termijn bijdragen tot het comfort en het gemak van de reizigers.

De belangrijkste investeringen zijn gepland in het kader van het project Gent-Sint-Pieters. De voorbije jaren zijn zowel het station als de stationsomgeving al deels gerenoveerd, maar ook de komende jaren volgen nog belangrijke werkzaamheden. De perrons worden verder vernieuwd en het aantal fietsplaatsen wordt opgetrokken tot 13.500. Tegen begin juni 2017 zal er bij het station al plaats zijn voor ongeveer 10.500 fietsen.

In alle 82 stations en stopplaatsen in Oost-Vlaanderen zijn op dit moment in totaal 12.188 parkeerplaatsen en 27.834 fietsenstallingen. Tegen 2020 wordt dat opgetrokken tot 12.818 parkeerplaatsen en 31.319 fietsenstallingen. In Aalst, Lede, Melle, Schellebelle en Erembodegem zijn in 2016 al extra parkeerplaatsen bijgekomen voor auto’s en/of fietsen. In Aalst en Erembodegem wordt dat aantal de komende jaren nog uitgebreid. In Drongen is vanaf deze maand nog een nieuwe parking en fietsenstalling toegankelijk. In Aalter is vanaf 2019 de bouw van een nieuw parkeergebouw gepland.

NMBS wil de toegankelijkheid van de stations en stopplaatsen verder verhogen. Dat kan onder meer dankzij de installatie van liften en het verhogen van de perrons, zodat je eenvoudiger in en uit een trein kan stappen. In Aalst is NMBS vorig jaar gestart met de bouw van een nieuwe onderdoorgang en de plaatsing van liften naar elk perron.

Vanaf 2018 worden in Dendermonde de perrons verhoogd, liften geplaatst en komt er ook een nieuwe voetgangersbrug, investeringen die de toegankelijkheid naar elk perron moeten verbeteren. Ook in de stopplaatsen van Lede, Ronse, Melle, Schellebelle, Erembodegem, Drongen en Serskamp zijn de perrons verhoogd of gebeurt dat de komende jaren.

Nieuwe werkplaats in Melle

In Melle werkt NMBS verder aan de bouw van een nieuwe polyvalente werkplaats. Deze werkplaats wordt in april 2018 in dienst genomen en vervangt de huidige Tractiewerkplaats van Merelbeke (onderhoud tractiematerieel) en de Centrale Werkplaats van Gentbrugge (onderhoud gesleept materieel).

In de polyvalente werkplaats van Melle komen onder meer vier sporen van elk tweehonderd meter lang. Dankzij de lengte van deze sporen kunnen treinen in zijn geheel worden onderhouden, zonder dat ze moeten worden ontkoppeld. Daardoor zal het onderhoud makkelijker en sneller gaan, wat de beschikbaarheid van het materieel verhoogt en zo ten goede komt aan de reiziger.

check2-anim