Tijdens een evacuatie-operatie is een lege trein losgekomen van de hersporingstrein en heeft vervolgens een ploeg van Infrabel aangereden. Daarna is die trein gebotst op een reizigerstrein.

Een evacuatie-operatie van een trein, die eerder op de dag beschadigd raakte, was bezig op spoorlijn 112 tussen La Louvière en Charleroi. Een interventieploeg van Infrabel was op hetzelfde moment herstellingswerken aan het uitvoeren aan de overweg ter hoogte van de Chaussée de Mariemont in Morlanwelz, om de schade van het incident eerder op de dag te herstellen.

De trein is, om nog ongekende reden, losgekomen van de hersporingstrein en is op eigen kracht verder gereden, richting La Louvière-Sud.

Even voor 20u is de trein op de medewerkers van Infrabel ingereden. Volgens de hulpdiensten kwamen daarbij twee werknemers van Infrabel om het leven en raakten twee anderen zwaargewond. De trein is daarop verder gereden in de richting van Bergen en is ter hoogte van Bracquegnies op een reizigerstrein ingereden.

Een tiental reizigers was op dat moment aan boord van de reizigerstrein die tussen Namen en Doornik reed. Daarbij vielen volgens de hulpdiensten 5 gewonden, waaronder de treinbestuurder, treinbegeleider en 3 reizigers.

Een busdienst is opgezet tussen Bergen en Charleroi-Zuid enerzijds en tussen 's Gravenbrakel en Binche anderzijds.

Infrabel en NMBS verlenen hun volledige medewerking aan het lopende onderzoek. Infrabel en NMBS bieden hun oprechte medeleven aan de families en naasten van de slachtoffers aan en betuigen hun steun aan de slachtoffers, aan de families en aan alle betrokkenen van het ongeval.