B4you

De strijd tegen fietsendiefstallen, graffiti en andere vormen van overlast wordt opgevoerd. NMBS en de gemeente hebben vijf extra vaste camera’s geplaatst in de fietsenstallingen aan de stations van Essen en Wildert.

Veilig en comfortabel

De beelden van de camera’s komen toe in het Security Operations Center (SOC), de controlekamer van Securail, de veiligheidsdienst van NMBS. NMBS en de gemeente Essen willen dat reizigers die met de fiets naar het station komen, hun fiets veilig en comfortabel kunnen stallen. De gemeente betaalt de camera’s, een investering van ruim 30.000 euro en een jaarlijkse exploitatiekost van ongeveer 5.000 euro. NMBS zorgt voor de installatie en de monitoring.

Dynamische bewakingscamera

Naast de vaste camera’s heeft NMBS ook een dynamische bewakingscamera aan het station Essen geplaatst naar aanleiding van klachten van overlast. Deze duidelijke aanwezigheid van camerabewaking heeft een preventief effect. De dynamische bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360° en wordt vanuit de controlekamer bediend.

Politie en Securail snel ter plaatse

Via de camera’s kunnen er virtuele patrouilles worden uitgevoerd. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. Naast de camera’s is er ook een verhoogde aanwezigheid van Securail-agenten op het terrein. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS.

Preventiecampagne

De komende weken organiseert NMBS samen met de gemeente Essen een preventiecampagne tegen fietsdiefstallen. Er komen banners met daarop de boodschap ‘Hey fietsendief, je bent gezien’ en er worden folders uitgedeeld met preventietips.

Noodnummer NMBS

Verdachte situaties kunnen ook steeds worden gemeld via het gratis noodnummer van NMBS: 0800/30 230 dat 24u/24 en 7dagen/7 bereikbaar is. Reizigers kunnen er altijd terecht voor hulp of als ze iets verdachts opmerken. Zo draagt iedereen bij tot veiligere stations en treinen.

Beter treinaanbod

Het treinaanbod vanuit het station Essen is sinds het nieuwe NMBS-vervoersplan van december 2017 verder uitgebreid. Zo rijdt er naast de IC-trein sinds december tijdens de week twee keer per uur een stoptrein tussen Essen, Antwerpen-Centraal en Puurs.