gare schuman
In het vernieuwde station Brussel-Schuman, dat in het hart van de Brusselse Europese wijk ligt, kunnen rolstoelgebruikers vanaf maandag 15 januari een beroep doen op de dienst “B for You” van NMBS. Wie 24 uur voor vertrek reserveert, kan rekenen op assistentie om aan boord van de trein te gaan en om de trein te verlaten.

Rolstoelgebruikers krijgen er vanaf nu assistentie om de trein te nemen

Bij de renovatie van het station Brussel-Schuman werd extra aandacht geschonken aan toegankelijkheid, opdat personen met beperkte mobiliteit zich gemakkelijk zouden kunnen verplaatsen in het station. Het station beschikt nu ook over mobiele hefplatformen om de afstand tussen het perron en de trein te overbruggen.

Het aantal stations waar assistentie mogelijk is komt daarmee op een totaal van 115. Daarnaast bestaat er voor 17 andere stations, waar assistentie niet mogelijk is, een samenwerkingsovereenkomst met taximaatschappijen om personen met beperkte mobiliteit naar het dichtstbijzijnde station met assistentie te brengen.

NMBS verbetert continu de toegang tot haar stations en treinen voor personen met beperkte mobiliteit. Tot 2016 dienden alle assistentieaanvragen 24 uur op voorhand te worden doorgegeven, om de assistentie te kunnen garanderen voor het volledige traject (inclusief overstap- en eindstation). Begin 2016 werd die reserveringstermijn voor een reis tussen 18 grotere stations onderling ingeperkt tot drie uur. In september 2017 kwamen daar nog eens 23 stations bij, wat het totaal op 41 bracht.

In Brussel is behalve in Brussel-Schuman ook assistentie mogelijk in Brussel-Zuid, -Centraal, -Noord en -Luxemburg. In Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman geldt een reserveringstijd van 24 uur voor vertrek. Voor de drie grootste Brusselse stations werd die tijd gereduceerd tot 3 uur voor vertrek.

Reizigers die assistentie wensen, kunnen contact opnemen met de Klantendienst van NMBS, via nmbs.be of op het nummer 02 528 28 28 (7 dagen op 7 van 7 uur tot 21.30 uur).

NMBS heeft de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap geconsulteerd bij het nemen van de beslissing om voortaan assistentie aan te bieden in Brussel-Schuman.