Vanaf maandag 3 september zullen de stoptreinen (L-treinen) die in een straal van 30 kilometer in en rond vier grote AnGeLIC steden (Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi) rijden, omgedoopt worden tot ‘S-trein’, naar het voorbeeld van de Brusselse S-treinen. NMBS wil op die manier dit aanbod leesbaarder maken en deze voorstedelijke, plaatselijke treinen een grotere zichtbaarheid geven. Voor de treinen met aankomst/vertrek buiten de voorstedelijke zone (30 km) blijft de benaming ‘L-trein’ wel behouden.

Het doel van deze naamsverandering is het bestaande voorstedelijke treinaanbod een grotere naamsbekendheid te geven. De trein wordt vaak gezien als een oplossing om lange afstanden af te leggen of om tussen de grote steden te reizen. De voorstadstreinen verdienen een grotere bekendheid als een alternatief plaatselijk vervoersmiddel via een aanbod dat jaar na jaar door NMBS wordt versterkt.

S-treinen om in en rond de grote steden te reizen

Het S-aanbod vormt eigenlijk de spoorwegcomponent van het toekomstige GEN (Gewestelijk Expresnet) en biedt een intermodale en geïntegreerde mobiliteitsoplossing in een straal van 30 km rond de grote agglomeraties. Het aanbod heeft een ruime amplitude en een voldoende hoge frequentie om verplaatsingen naar, in en rond deze agglomeraties te vergemakkelijken. Geharmoniseerde tarieven, een geïntegreerde ticketing en onderling afgestemde dienstregelingen zorgen er bovendien voor dat trein, bus, tram en zelfs deel- of ander vervoer (zoals de fiets) vlot gecombineerd kunnen worden. Met haar voorstedelijk aanbod vervult NMBS een belangrijke maatschappelijke rol: in dichtbevolkte zones biedt ze een plaatselijk mobiliteitsaanbod waarmee pendelaars en studenten snel op hun werk, school of thuis geraken, zonder tijd te verliezen in de file. De S-stations zullen beter herkenbaar zijn door middel van een eigen signaletica: aan de ingang van de voorstedelijke stations zullen ‘S’-totems geplaatst worden.

‘De S-trein. Jouw sluipweg in en rond Antwerpen en Gent’

Aanstaande maandag, 3 september, wordt de S-trein, het voorstedelijk, lokaal treinaanbod in een zone van 30 km rond Antwerpen en Gent, gelanceerd in en rond beide steden. Dankzij de 54 en 45 goed bediende stations in respectievelijk Antwerpen en Gent met ruime verbindingsmogelijkheden, stapt de reiziger vlot over van trein op bus om zich naar om het even welke locatie in Antwerpen en Gent en omgeving te verplaatsen.

In eerste instantie zullen er in Antwerpen 4, en in Gent 3 L-verbindingen deel gaan uitmaken van het voorstedelijk aanbod en de letter S krijgen.

De kaart van het S-net van kan hier gedownload worden.