mechelen

Vandaag werd de nieuwe ondergrondse parking bij het station Mechelen officieel geopend in aanwezigheid van Sophie Dutordoir, CEO van NMBS en Bart Somers, burgemeester van de stad Mechelen. Treinreizigers kunnen vanaf maandag 3 september 2018 hun auto veilig en comfortabel parkeren in de nieuwe ondergrondse parking. NMBS investeerde 64 miljoen euro in de nieuwe parkeergarage en de aanleg van twee kiss & ride parkings.

De ondergrondse parking telt meer dan 2.000 parkeerplaatsen op 3 niveaus met elk een oppervlakte van meer dan 20.000 m². In eerste instantie worden vanaf 3 september enkel de niveaus -1 en -2 met in totaal 1.346 parkeerplaatsen opengesteld. Het niveau -3 met 681 parkeerplaatsen gaat omwille van duurzaamheid en energiebesparing pas open wanneer de twee andere niveaus volzet zijn.

Gratis kennismaking

Om reizigers met de nieuwe ondergrondse parkeergarage te laten kennismaken, zal er vanaf vrijdagavond 31 augustus tot en met zondagavond 2 september 2018 gratis in de parking kunnen worden geparkeerd.

Comfortabel en veilig parkeren

De nieuwe parking is 300 meter lang en op bepaalde plaatsen tot 80 meter breed. De overspanningen zijn 16 meter lang waardoor het aantal kolommen in de parking beperkt is zodat reizigers er hun auto vlot en veilig kunnen parkeren. Elk parkingniveau heeft voor de herkenbaarheid een specifieke kleur: blauw voor het niveau -1, oranje voor het niveau -2 en groen voor het niveau -3. Vanuit de parking kunnen klanten via trap of lift vlot en overdekt naar het station wat het comfort van de overstap tussen auto en trein en de toegankelijkheid van het station Mechelen fors zal verbeteren. In de nieuwe parking zijn ook 90 parkeerplaatsen voor reizigers met een beperkte mobiliteit aanwezig.

De nieuwe ondergrondse parking is een erg veilige parking. Naast veel natuurlijke lichtinval, hangen er overal bewakingscamera’s. De beelden hiervan worden 24/24u gevolgd in het Security Operations Center van NMBS.

De eerste betonwerken voor de nieuwe parkeergarage startten in najaar 2014. Eerst werden er 27 meter diepe wanden in de grond gestoken en werd er 450.000 kubieke meter aarde uitgegraven. Voor de bouw van de parking werd er in totaal 15.000 ton staal en 100.000 kubieke meter beton gebruikt.

Voordelige tarieven en een gegarandeerde parkeerplaats

NMBS-klanten met een parkeerabonnement kunnen in de nieuwe parking genieten van een voordelig tarief (1,55€/dag) en een gegarandeerde parkeerplaats. Ook treinreizigers zonder parkeerabonnement betalen een gunstig parkeertarief (6,85€/dag). De parking is uitgerust met slagbomen en een badge- en ticketsysteem. Zo krijgen parkingabonnees een garantie op een parkeerplaats bij het station, terwijl occasionele reizigers een ticket kunnen nemen in functie van beschikbaarheid. De parkeerabonnementen kunnen worden gekocht aan de loketten en aan de NMBS-automaten.

De parking is 24u/24u en 7/7 dagen toegankelijk met een parkeerticket of -badge. Deze badge of MoBIB-kaart waarop het abonnement wordt geladen, kan worden gekocht tegen de eenheidsprijs van 5 euro aan de loketten van het station. De parkeertickets kunnen om veiligheidsredenen enkel met een bank- of kredietkaart worden betaald.

NMBS hecht veel belang aan de mobiliteit van haar klanten en investeert volop in de uitbreiding en vernieuwing van haar stationsparkings voor auto's en fietsen. Wanneer stations goede parkeervoorzieningen hebben, zullen reizigers ook sneller de stap zetten naar het openbaar vervoer omdat ze vlot en comfortabel kunnen overstappen. De nieuwe ondergrondse parking bij het station Mechelen past perfect in deze visie.

Tarieven van de nieuwe ondergrondse parking P1 – station Mechelen:

Meer info: www.nmbs.be