In augustus 2018 werd het consortium van TEC, NMBS, MIVB en De Lijn geselecteerd als laureaat van "Smart Mobility Belgium", een federale oproep voor slimme mobiliteitsprojecten. Hierdoor konden de vier vervoermaatschappijen samen met nextmoov aan de slag met hun ingediend project: de bouw van de Smart Mobility Planner, een interoperabele en intermodale routeplanner. In maart 2019 wordt hiervoor een web app gelanceerd. De vervoermaatschappijen zijn daarom op zoek naar kandidaat-ambassadeurs die de oplossing in avant-première willen testen.

De interoperabele en multimodale routeplanner (Smart Mobility Planner) integreert de real-time gegevens van alle vervoermaatschappijen in een open source platform dat zal gedeeld worden met het integrale ecosysteem van mobiliteit in België. Daardoor zal de reiziger op elk moment de beste route kunnen selecteren voor openbaar vervoer, in combinatie met een traject met de fiets of te voet.

Met het oog op de lancering van de Smart Mobility Planner bouwden de 4 vervoermaatschappijen in samenwerking met nextmoov (een Belgische digitale studio gespecialiseerd in mobiliteit) een webapplicatie die toegankelijk is via de site www.smartmobilityplanner.be. Deze testomgeving integreert real-time informatie, is 'open source' en multimodaal (in eerste instantie bus, trein, tram, metro en fiets). Het platform zal progressief verbeteren naargelang meer aanbieders van mobiliteitsdiensten instappen en additionele functies worden toegevoegd.

Het consortium is bijgevolg op zoek naar kandidaten die de app willen testen. Hun opdracht bestaat erin om de performantie en kwaliteit van de oplossing te evalueren, alsook de eventuele integratie ervan in de huidige oplossingen van de vervoermaatschappijen (apps, sites, digitale informatieborden,…). De zoektocht naar kandidaten is gestart via de sociale mediakanalen van de operatoren. Er wordt gemikt op een representatief staal van gebruikersprofielen van multimodaal transport verspreid over heel België. Deze testfase zal tot eind 2019 lopen. De Smart Mobility Planner is een multimodale primeur voor heel België, aangezien de vier vervoermaatschappijen voor het eerst aan één gedeelde software werken. Wie deze nieuwe tool graag uittest en helpt verbeteren, kan zich hier inschrijven: www.smartmobilityplanner.be.

loader