Groene energie rechtstreeks ten bate van de reiziger

NMBS heeft meer dan 1.700 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het nieuwe parkeergebouw van het station van Oostende. De zonnepanelen moeten in totaal elk jaar 520.000 kWh produceren, wat overeenstemt met het jaarlijkse energieverbruik van 150 gezinnen. Dat maakt van de installatie in Oostende momenteel de tweede grootste zonnepaneleninstallatie van NMBS.

Voor het project in Oostende sloot NMBS een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy. Dit Gentse bedrijf, dat geselecteerd werd via een overheidsopdracht, staat voor de komende tien jaar in voor de exploitatie en het onderhoud van de zonnepaneleninstallatie. NMBS gebruikt de groene stroom tegen interessante voorwaarden en zal na de periode van tien jaar eigenaar worden van de installatie. De zonnepanelen maken van het vernieuwde station van Oostende één van de meest duurzame stations van het land. De stroom die de panelen zullen produceren, zal voornamelijk worden gebruikt voor de verwarming (met warmtepompen) en de verlichting van het station. De overige stroom gaat naar het parkeergebouw zelf en naar de werkplaats in Oostende, waar de treinen worden onderhouden.

NMBS investeert volop in groene stroom

NMBS wil tegen 2022 nog energiezuiniger worden. Daarom wil ze het energieverbruik in de stations, kantoren en werkplaatsen met 7 procent verminderen en wil ze het energieverbruik van de treinen met 5 procent terugdringen ten opzichte van 2016. Om daarin te slagen, zet NMBS sterk in op groene stroom.

Het zonnepanelenpark van het station van Oostende is momenteel het tweede grootste van NMBS. De grootste installatie bevindt zich op het dak van de onderhoudswerkplaats in Vorst, waar NMBS vorig jaar 6.100 zonnepanelen liet plaatsen. Later dit jaar installeert NMBS nog 5.600 zonnepanelen op het dak van de nieuwe werkplaats in Melle, waardoor NMBS in totaal over meer dan 20.000 zonnepanelen zal beschikken.