Books

Ga de uitdaging aan

NMBS organiseert een wedstrijd voor creatievelingen om een boekenruilkast te ontwerpen voor de NMBS stations. Stel een team samen om lezen en boeken ruilen te promoten in de stations en maak indruk op de jury met jullie ontwerp! De boekenruilkast van het winnende team zal in 50 stations in heel België geïnstalleerd worden.

De uitdaging: een herkenbare boekenruilkast in elk station

bookboxes

Hoe deelnemen?

Schrijf je in

Door de coronaviruspandemie hebben we besloten de duur van de wedstrijd te verlengen tot 15 november. We hebben ook de inschrijvingen heropend vanwege de terugtrekking van enkele teams.
Alles wat je moet doen is op de knop ‘Schrijf je in’ klikken om het inschrijvingsformulier te openen en in te vullen.

Upcycling – een nieuwe bestemming voor oud materiaal

NMBS wil een nieuw leven geven aan materiaal uit oude treinen. Hiervoor krijgt ieder team dat zich inschrijft eind maart de kans om een NMBS werkplaats in Mechelen te bezoeken. Er wordt een rondleiding georganiseerd waarbij je zal ontdekken hoe onze treinen worden onderhouden en hersteld.

Tijdens de bezoekdag kan elk team naar huis gaan met oud treinmateriaal om te verwerken in het ontwerp voor de boekenruilkast. De uitnodigingen voor de bezoekdag worden verstuurd na de inschrijving. 

WAARSCHUWING: Door de coronaviruspandemie hebben we besloten de duur van de wedstrijd te verlengen. Kandidaten krijgen tot 15 november om middernacht de tijd om hun voorstel in te dienen. We hopen ook dat we het bezoek aan onze werkplaats kunnen verschuiven naar september zodat de deelnemers materiaal dat het einde van de levenscyclus heeft bereikt kunnen ophalen om te upcyclen.

Tegen wanneer?

Elk team moet een presentatie van hun ontwerp versturen voor 15 november 2020 (middernacht).

Meer weten

 1. De winnende boekenruilkast zal worden geproduceerd en geïnstalleerd in 50 stations in heel België, een echte meerwaarde voor je portfolio! Je krijgt de kans om indruk te maken op een jury bestaande uit architecten van de NMBS. En ongetwijfeld zullen de boekenruilkasten in de media verschijnen, en jij dus misschien ook. Een ideale kick-start voor je carrière!
 2. Je zal kennis maken met het departement B-stations, dat verantwoordelijk is voor de renovaties en het onderhoud van de stations, maar ook met B-Technics, die de aankopen, modernisering en het onderhoud van het rollend materiaal verzorgen.
 3. Onkosten voor materiaal worden vergoed tot max. €250 per team (zie voorwaarden in het wedstrijdreglement).
 1. Stel een team samen van 1 tot maximum 5 personen. De eerste 15 teams die zich inschrijven kunnen deelnemen.
 2. Schrijf je in via de knop ‘registreren’
 3. Indien mogelijk, krijg je de kans in september, om een treinwerkplaats van de NMBS te bezoeken en het materiaal dat we ter beschikking stellen voor upcycling mee te bekijken en mee te nemen.
 4. Maak een presentatie en een plan van je ontwerp voor een boekenruilkast. De presentatie moet foto’s van een prototype op ware grootte bevatten. Alles moet ten laatste op 15 november 2020 per email verzonden worden. .
 5. De jury zal de 3 beste ontwerpen selecteren. De geselecteerde teams moeten hun prototype afleveren in een NMBS-station naar keuze, op afspraak. Alle teams zullen worden ingelicht over de selectie per mail.
 6. Het winnende ontwerp, dat in 50 stations zal worden geplaatst in heel het land, zal worden geselecteerd door het grote publiek via een poll op sociale media.
 7. Er zijn mooie prijzen te winnen voor de 3 beste teams.
De evaluatie van de ingediende prototypes voor een boekenruilkast gebeurt in twee fases:
 1. De jury selecteert een top-3 van de ontwerpen, op basis van de presentatie die elk team moet indienen. Creativiteit, materiaalkeuze, de NMBS-look, en toegankelijkheid zijn belangrijke selectiecriteria. Teamwork en stiptheid zijn evenzeer belangrijk bij de beoordeling van het eindresultaat.
 2. De publieksprijs: NMBS zal de 3 geselecteerde ontwerpen voorstellen aan het brede publiek via sociale mediakanalen.
  Tip: houd hier rekening mee in de presentatie van het ontwerp.

Algemene vereisten

 • De boekenruilkast zal binnen in het stationsgebouw staan.
 • Ze moet verplaatsbaar zijn, bij voorkeur op wielen met een rem.
 • Ze moet zelf staand zijn (zonder ophanging).
 • Ze moet gemakkelijk te gebruiken zijn, ook voor personen met een beperkte mobiliteit.

Afmetingen

1m³ (één kubieke meter)

Materiaal

Enkele materiaalvereisten moeten in acht genomen worden. De NMBS biedt een primeur aan rond upcycling van oud treinmateriaal! Het gerecycleerde materiaal kan opgehaald worden tijdens de bezoekdag in Mechelen. NMBS raadt sterk aan materialen te gebruiken in de klasse ‘moeilijk ontvlambaar / vlamvertragend’.

 

Brandreactie Brandklasse volgens DIN 4102 Brandklasse volgens EN 13501-1
Niet brandbaar A1/A2 A1/A2-s1, d0
Moeijlijk ontvlambaar / brandvertragend B1  B - s1,d0 / C - s1,d0  / A2 - s2,d0 / A2 - s3,d0 / B - s2,d0 / B - s3,d0 / C - s2,d0  / C - s3,d0  / A2 - s1,d1 /  A2 - s1,d2 / B - s1,d1 / B - s1,d2 / C - s1,d1  / C - s1,d2  / A2 - s3,d2 / B - s3,d2 / C - s3,d2 /
Normaal ontvlambaar B2  D - s1,d0 / D - s2,d0 / D - s3,d0 / E / D - s1,d1 / D - s3,d1 / D - s1,d2 / D - s2,d2 / D - s3,d2 / E - d /
Ontvlambaar B3 

Download