1. Download en installeer FTQ-Lab op je iPhone of Android-toestel (gebruik ENKEL deze links, zodat je zeker de Belgische versie van FTQ-Lab hebt).
 2. Open de app en registreer je gsm-nummer, persoonlijke gegevens (met het e-mailadres waarop je de uitnodigingsmail kreeg) en een betaalmiddel. Om Bancontact in te stellen, moet je een overschrijving van € 1 goedkeuren. Maak je geen zorgen, dit geld gaat niet van je rekening.
 3. Vul de code SNCB2022 in.
 4. Klaar! Veeg de grote knop naar rechts om in te checken en je reis aan te vatten.
 5. Check uit op je bestemming. Het meest voordelige ticket gaat automatisch van je rekening.

De app is makkelijk te gebruiken:

 1. Zodra je binnen een straal van 500m van je vertrekstation bent, open je de app.
 2. Controleer of het weergegeven station je vertrekstation is en pas het zo nodig aan.
 3. Check in (veeg de grote knop naar rechts).
 4. Eenmaal aangekomen op je bestemming, check je uit (veeg de grote knop naar links). Mocht je dat vergeten, zal de app je op een gegeven moment waarschuwen.
 5. Controleer of de geregistreerde route correct is.
 6. Helemaal klaar, thanks!

FAIRTIQ is een innovatieve Zwitserse start-up gevestigd in Bern. Haar doel is de om het gebruik van het openbaar vervoer zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit bedrijf zorgt dus voor het technische aspect van de NMBS FTQ-app.

De gratis ticketing-applicatie ontwikkeld en beheerd door FAIRTIQ is reeds beschikbaar op het hele openbare vervoersnetwerk in Zwitserland en Liechtenstein, evenals in delen van Duitsland en Oostenrijk. Met meer dan 28 miljoen reizen op haar conto, is de applicatie de meeste gebruikte “check-in/check-out”-oplossing ter wereld voor het openbaar vervoer. De applicatie is beschikbaar op IPhone en Android. FAIRTIQ werkt samen met verschillende vervoersmaatschappijen en tariefgemeenschappen in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein. Ook de Zwitserse Spoorwegen (SBB) vertrouwen op de FAIRTIQ-technologie en hebben deze in hun eigen applicatie geïntegreerd als de functie EasyRide.

Voorlopig kan je enkel reizen in 2e klas. Op termijn voorzien we de mogelijkheid om ook in 1e klas te reizen.
De app kan alle reizen naar stations binnen België registreren.

Het station Brussels Airport - Zaventem is uitgerust met toegangspoortjes. Reis je naar of van Brussels Airport - Zaventem, dan moet je je vervoersbewijs (QR-code FTQ Lab) aan deze poortjes scannen om het station binnen of buiten te gaan.

Hoe werkt het?

 1. Begeef je naar een toegangspoortje met een groene pijl.
 2. Zorg ervoor dat je bent ingecheckt op de FTQ Lab-app (als je bent uitgecheckt, moet je je opnieuw inchecken om een QR-code te creëren).
 3. Scan de QR-code die op het FTQ Lab beginscherm verschijnt. Zet de helderheid van je scherm hoog voor optimale leesbaarheid.
 4. De toegangspoort gaat open, je kan nu het station verlaten of binnengaan.
Ja. Je hoeft je geen zorgen te maken over een foute promocode of een ongeldige voucher. Op dit moment staat er 0 euro omdat we nog niet weten welke reizen je allemaal zal maken. Vanaf 1 juni wordt je voucher geactiveerd. Na elke reis krijg je dan de prijs te zien van je rit. Dit bedrag gaat niet van je rekening, maar zal elke keer naar 0 euro worden herleid.
 1. Controleer of de gps-gegevens accuraat zijn op Kaarten/Google Maps.
 2. Controleer of je internet werkt in Safari/Chrome.
 3. Controleer of je niet verbonden bent met een openbare wifi waarvoor je moet registreren.
 4. Sluit NMBS "FTQ-Lab"-app volledig af.
 5. Open de app en probeer het opnieuw.

Let op:

 • Op HUAWEI-telefoons: open "Instellingen" --> "Beveiliging & Privacy" --> "Locatiediensten" en zorg ervoor dat “Hoge Nauwkeurigheid" is geselecteerd.
 • Op SAMSUNG-toestellen: open “Instellingen" --> "Verbindingen" en zorg ervoor dat de meest nauwkeurige locatiedienst is geactiveerd.
 • Het kan zijn dat je een VPN-client actief hebt (bv. "My Data Manager") die je verhindert NMBS "FTQ-Lab"-app te gebruiken. Zorg ervoor dat je VPN-client NMBS "FTQ-Lab"-app toestaat of deactiveer hem.

Nadat je bent ingecheckt en jezelf realiseert dat je toch geen NMBS "FTQ-Lab"-app ticket nodig hebt om te reizen, veeg je gewoon de stopknop naar links om te annuleren.

In het algemeen is er geen probleem als er geen beweging is waargenomen tussen je toevallige check-in en je check-out.

 • Je hebt een smartphone met iOS 12.4 (of nieuwer) of Android 7.0 (of nieuwer).
 • Je hebt een smartphone met een werkende simkaart die mobiele data toestaat. Wij raden je aan NMBS "FTQ-Lab"-app te gebruiken met een vast bedrag voor mobiele data.
 • NMBS "FTQ-Lab"-app ondersteunt geen jailbroken of rooted devices.

Sommige smartphones hebben een energiebesparende modus die de locatiediensten deactiveert die NMBS "FTQ-Lab"-app nodig heeft om je ritten te volgen. Om het probleem op te lossen, heb je de optie om van NMBS "FTQ-Lab"-app een beschermde app te maken. Open hiervoor Instellingen --> Energiebesparing --> Beschermde app --> Schakel de service in voor NMBS "FTQ-Lab"-app.
NMBS "FTQ-Lab"-app is niet compatibel met Windows-telefoons en is niet te vinden in de Microsoft-store.

Gebruik mobiele gegevens
Eenmaal geactiveerd, verstuurt en ontvangt NMBS "FTQ-Lab"-app ongeveer 1MB aan gegevens per uur.

Batterij
NMBS "FTQ-Lab"-app vereist toegang tot de gps tijdens een reis. We hebben het batterijverbruik van NMBS "FTQ-Lab"-app gemeten op de verschillende telefoonmodellen en besturingssystemen. Gemiddeld stelden we vast dat NMBS "FTQ-Lab"-app ongeveer 5% per uur verbruikt.
De batterij raakt veel sneller leeg als naast NMBS "FTQ-Lab"-app ook andere apps/functies worden gebruikt.

iOS (iPhone) - Waarom heeft NMBS "FTQ-Lab"-app de toestemming nodig om "altijd" toegang te krijgen tot locatie?

NMBS "FTQ-Lab"-app moet de reis kunnen volgen, ook als de app niet op de voorgrond / op het scherm zichtbaar is. Daarom is de locatietoestemming "altijd" noodzakelijk.
Door altijd toegang te hebben tot je locatiegegevens kunnen we je reis voortzetten en je een geldig ticket bezorgen, zelfs als de app op de achtergrond crasht of als je hem per ongeluk volledig afsluit.

Android - Welke locatietoegangsinstelling heeft NMBS "FTQ-Lab"-app nodig?

Met Android 10 is het voldoende om alleen toegang toe te staan tijdens het gebruik van de app.

Wanneer en hoe krijgt NMBS "FTQ-Lab"-app toegang tot je locatiegegevens?

Om de beschikbare incheckstations bij jou in de buurt te vinden, zoekt NMBS "FTQ-Lab"-app je locatie op wanneer de app geopend is. Bij een lopende (ingecheckte) rit verzamelt NMBS "FTQ-Lab"-app je locatiegegevens om de best beschikbare prijs te berekenen voor de gekozen route en voertuigcombinatie. NMBS "FTQ-Lab"-app zal nooit je locatiegegevens verzamelen of inzien als je geen lopende reis hebt (=uitgecheckt) en de app gesloten is. Dit staat ook in onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid.

Wat gebeurt er met locatiegegevens die naar NMBS "FTQ-Lab"-app worden gestuurd?

Voor de ondersteuning van onze klanten en voor de herkenning van fraude worden de gegevens één jaar bewaard. Reizen die ouder zijn dan een jaar worden automatisch losgekoppeld van de klant.
We gebruiken de gegevens anoniem om de reisberekening verder te optimaliseren door middel van machine learning. NMBS "FTQ-Lab"-app maakt geen bewegingsprofielen van individuele gebruikers. Ook verkoopt NMBS "FTQ-Lab"-app geen gerelateerde klantgegevens aan derde partijen.

Om je reis correct te registreren, heeft NMBS "FTQ-Lab"-app toegang nodig tot je gps-gegevens. Sommige updates van Android kunnen NMBS "FTQ-Lab"-app verhinderen om je locatiegegevens te krijgen. Om die reden kunnen we sommige ritten niet volgen en sluiten we ze daarom af.
Om je correct te kunnen lokaliseren, maakt je telefoon ook gebruik van wifi- en bluetooth-technologie. Het is daarom handig om deze technologieën geactiveerd te houden tijdens je reizen (ze hoeven niet verbonden te zijn).

Als je een gps-probleem hebt ondervonden, volg dan deze stappen vóór je volgende NMBS "FTQ-Lab"-app-reis:

 1. Zorg ervoor dat NMBS "FTQ-Lab"-app toestemming heeft om je locatie te gebruiken. (Instellingen > Apps > NMBS "FTQ-Lab"-app > Toestemmingen > Schakel locatie in). Zorg er ook voor dat je NMBS "FTQ-Lab"-app toestemming hebt gegeven om je gps op de achtergrond te gebruiken.
 2. Schakel alle batterijbesparende instellingen uit. Inclusief de energiebesparende modus, batterijbeheer, of apps van derden.
 3. Controleer of je locatie-instellingen zijn ingesteld op Hoge Nauwkeurigheid (Instellingen > Overige instellingen > Privacy > Locatie > Instellen op Hoge Nauwkeurigheid).

Nieuwe smartphone

Als je van plan bent NMBS "FTQ-Lab"-app met een nieuwe smartphone te gebruiken, zorg er dan voor dat deze smartphone aan de technische eisen voldoet.
Je NMBS "FTQ-Lab"-app account is gekoppeld aan je telefoonnummer. Als je nummer hetzelfde blijft, kan je inloggen op je bestaande NMBS "FTQ-Lab"-app account.

Nieuw mobiel telefoonnummer

Als je je mobiele telefoonnummer wijzigt, moet je je opnieuw registreren (= een nieuwe account aanmaken), aangezien het gebruikersprofiel gekoppeld is aan het mobiele nummer. Je verliest dan ook je reisgeschiedenis.

Verandering van mobiele netwerkprovider

Als je van mobiele netwerkprovider verandert zonder je mobiele telefoonnummer te wijzigen, zal NMBS "FTQ-Lab"-app blijven werken.

Contacteer ons via [email protected]