Ondanks het grote aanbod, is de capaciteit van de treinen in geval van een grote toestroom beperkt. Het is essentieel dat de reis in de best mogelijk sanitaire omstandigheden kan plaatsvinden.

Ontdek onze reistips om je treinreizen en uitstapjes in alle veiligheid te beleven.

Bescherm jezelf en de mensen rondom jou

Omwille van de huidige situatie en de gezondheidscrisis van de laatste maanden, zijn de uitzonderlijke #MoveSafe-maatregelen van toepassing als je de trein neemt. Het dragen van een masker of een alternatief dat je neus en mond bedekt is verplicht op het openbaar vervoer voor alle reizigers vanaf 13 jaar.

Download deze handige applicaties voor jouw veiligheid:

  • MoveSafe: hiermee raadpleeg je op voorhand de bezetting van je trein
  • Coronalert: helpt de contactopsporing in België te versnellen

Bereid je reis voor naar de Belgische kust

Als je een uitstapje naar de zee wil maken, houd dan rekening met deze voorzorgen voor je je reis plant:

  • Check de druktebarometer
    De druktebarometer geeft je in real time een inschatting van de drukke en rustige plaatsen aan de kust.
  • Vermijd de piekuren, zowel voor de heen- als voor de terugreis door je reis te verzetten, bijvoorbeeld door vroeger of later te vertrekken. De piekuren voor de terugreis vanuit drukke plaatsen liggen tussen 18.00 en 20.00 uur.
  • Stap niet op een trein waarin al veel mensen zitten. Als je merkt dat er veel reizigers zijn, wacht dan liever op de volgende trein. De alternatieve treinen worden op alle informatiekanalen van NMBS gecommuniceerd.

Neem je fiets mee aan boord, onder bepaalde voorwaarden

Om een maximale veiligheid te garanderen op alle reistrajecten de komende weken, zijn er bijkomende voorwaarden van toepassing. Op basis van de bezettingsgraad van de trein kan het instappen met de fiets worden geweigerd.
Raadpleeg de veiligheidsmaatregelen rond fietsen op de trein

Plan je uitstapjes met een goede voorbereiding

Of je nu reist met een Discovery Combi of een Discovery Ticket, check op voorhand of je wel of niet moet reserveren voor je gekozen activiteit. Om gezondheidsredenen is het aantal bezoekers op veel plaatsen beperkt, bereid je uitstap dus voor en reserveer indien nodig op voorhand.

Activeer de functie 'notificaties' van de NMBS-app

Dit is een waarschuwingssysteem in de NMBS-app dat je in real time op de hoogte brengt van de situatie van je trein. Activeer deze functie via het "notificatie"-symbool, door te klikken op de detailinfo van de gewenste trein na een zoekopdracht. Activeer ook de optie « geolocalisatie » in de instellingen van je smartphone voor updates in geval van grote incidenten in de buurt.

Internationale reizen

Als je plannen hebt om meer dan 2 dagen naar het buitenland te gaan, dan moet je bij je terugkeer een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dit formulier is beschikbaar online en moet ingevuld worden binnen de 48u vóór je aankomst in België. Meer info op www.info-coronavirus.be