Het treinverkeer op sommige spoorlijnen in Wallonië blijft verstoord door het slechte weer dat de provincies Luik, Namen en Waals-Brabant heeft getroffen.

NMBS past haar vervoersplan aan en stelt tweewekelijks alternatieve oplossingen voor aan de reizigers, rekening houdend met de evolutie van het spoornet.

Het is mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkings van de volgende stations (binnen de limiet van het aantal beschikbare plaatsen):
Hieronder vind je het gedetailleerde vervoersplan. Volg de evolutie van de situatie op de kaart onderaan deze pagina.
De dienstregeling van de bussen is afhankelijk van de verkeerssituatie. Op vertoon van een geldig NMBS-ticket kunnen jullie de bussen nemen.
Opgelet: Enkel plooifietsen zijn toegelaten in de bussen. 

Op weekdagen van 20 tot en met 24 september

 • De IC-treinen Brussels Airport-Zaventem - Namen - Dinant rijden tussen Brussels Airport-Zaventem en Brussel-Luxemburg en tussen Gembloux en Dinant.
  De vertrektijden van deze treinen wijzigen.
  > Reisadvies: Om te reizen tussen Brussel-Luxemburg en Ottignies kunnen jullie de IC-treinen Brussel-Zuid - Namen - Luik-Guillemins nemen. 

 • De vertrektijden van de IC-treinen Brussel-Zuid - Namen - Luik-Guillemins wijzigen.

 • Een bus vervangt de L-treinen Ottignies - Namen en P-treinen Ottignies – Namen tussen Ottignies en Gembloux. 
  Deze bus stopt in Ernage, Chastre, Blanmont en Mont-Saint-Guibert.

 • De meeste P-treinen Brussel-Zuid – Namen – Rochefort-Jemelle/Aarlen/Luxembourg (LU) rijden enkel tussen Namen en Rochefort-Jemelle/Aarlen/Luxembourg (LU).

 • De P-treinen Luxembourg (LU) (7.40 u.) – Brussel-Zuid (10.53 u.) en Brussel-Zuid (13.07 u.) - Luxembourg (LU) (16.14 u.) rijden enkel tussen Aarlen en Luxembourg (LU).
  .  
 • De P-treinen Rochefort-Jemelle (7.40 u.) - Brussel-Zuid (9.48 u.), Brussel-Zuid (16.41 u.) - Namuen (17.52 u.) en Brussel-Zuid (18.07 u.) - Rochefort-Jemelle (20.05 u.) rijden niet. 

Tijdens het weekend van 25-26 september

Door geplande werken:

 • De IC-treinen Brussel-Zuid - Namen - Dinant  rijden enkel tussen Ottignies en Dinant. De vertrektijden van deze treinen wijzigen.
  > Reisadvies : Om te reizen tussen Brussel-Zuid en Ottignies raden we jullie aan om andere treinen te nemen. 

 • De IC-treinen Brussel-Zuid – Namen – Aarlen/Luxembourg (LU) worden omgeleid tussen Brussel-Noord en Ottignies en stoppen niet in Brussel-Schuman en Brussel-Luxemburg. De vertrektijden van deze treinen wijzigen. 
  Op zondag 26/09, ter gelegenheid van het WK Wielrennen, stoppen de IC-treinen Brussel-Zuid – Namen – Aarlen/Luxembourg (LU) ook in Leuven.

 • Een bus vervangt de S8-treinen Brussel-Zuid - Ottignies tussen Brussel-Luxemburg en Ottignies.

 • Een bus vervangt de L-treinen Ottignies – Namen tussen Ottignies en Gembloux. 
  Deze bus stopt ook in Ernage, Chastre,  Blanmont en Mont-Saint-Guibert.

 • De P-trein Aarlen (18.21 u.) - Brussel-Zuid (21.20 u.) rijdt enkel tussen Aarlen en Gembloux. 

Vanaf maandag 27 september 

De treinen zullen vanaf maandag 27 september opnieuw op twee sporen  kunnen rijden tussen Ottignies en Gembloux. Enkel de onderstaande kleine aanpassing is nog van toepassing:

 • De vertrektijden van de L-treinen Ottignies – Namen wijzigen tussen Ottignies en Gembloux.

 • Alle P-treinen rijden opnieuw normaal. 

Zal je trein rijden?

Om dit te weten, gelieve je reis te plannen vlak voor je vertrek via onze reisplanner (op deze pagina) of de NMBS-app.

Op weekdagen van 15 september tot en met 1 oktober

De treinen zullen vanaf woensdag 15 september opnieuw over twee sporen rijden. Onderstaande kleine aanpassingen zijn nog van toepassing:

 • De IC-treinen Oostende - Brussel - Eupen en S41-treinen Luik-Guillemins - Verviers-Centraal rijden opnieuw. De vertrektijden van deze treinen wijzigen. 
 • De IC-treinen Kortrijk - Brussel - Welkenraedt rijden opnieuw tot Welkenraedt en stoppen ook in Dolhain-Gileppe. De vertrektijden van deze treinen wijzigen. 
 • De vertrektijden van de volgende treinen wijzigen: 
  • S41 Welkenraedt (7.07 u.) – Herstal (8.19 u.)
  • P Verviers-Centraal (6.20 u.) – Luik-Guillemins (6.54 u.) 
  • P Luik-Guillemins (17.07 u.) – Verviers-Centraal (17.40 u.) 

Tijdens de weekends van 18 september tot en met 3 oktober

 • De vertrektijden van de IC-treinen Oostende - Brussel – Eupen wijzigen.
 • De S41-treinen Luik-Guillemins - Verviers-Centraal rijden opnieuw tot Verviers-Centraal. Bovendien rijden ze verder tot Welkenraedt. Ze stoppen ook in Verviers-Palais en Dolhain-Gileppe. De vertrektijden van deze treinen wijzigen. 

Zal je trein rijden?

Om dit te weten, gelieve je reis te plannen vanaf de dag voor je vertrek via onze reisplanner (op deze pagina) of de NMBS-app.

Van 13 september tot en met 3 oktober

De L-treinen Spa-Géronstère Aachen (DE) rijden enkel tussen Pepinster en Aachen (DE) en worden door een bus vervangen tussen Spa-Géronstère en Verviers-Centraal. 
De vertrektijden van deze treinen wijzigen tussen Verviers-Centraal en Pepinster.

Tijdens de spitsuren (tussen 07.30 u. en 08.00 u. en tussen 16.00 u. en 17.00 u.) stoppen deze bussen ook in Luik-Guillemins.

Deze bus stopt niet in Pepinster en Pepinster-Cité. Er stoppen wel andere bussen aan het station van Pepinster die rijden naar Nessonvaux en Verviers-Centraal. Er rijden ook treinen naar Eupen en Aachen (DE). Wij raden reizigers uit Pepinster-Cité dan ook aan om naar het station van Pepinster te gaan, dat zich op 600 meter bevindt.

Opgelet: De dienstregeling van deze bussen is afhankelijk van de verkeerssituatie. Daarom raden wij jullie sterk aan om, in de mate van het mogelijke, gebruik te maken van de treinen.

Om te reizen tussen Spa-Géronstère en Pepinster-Cité kunnen jullie, op weekdagen, onderstaande bussen van TEC (lijn 388) nemen op vertoon van een geldig NMBS-ticket :

 • Spa-Géronstère (7.06 u.) - Pepinster-Cité (7.44 u.)
 • Pepinster-Cité (16.32 u. + 17.32 u.) - Spa-Géronstère (17.19 u. - 18.08 u.)

Volgens de voorspellingen van Infrabel zou deze lijn op maandag 4 oktober opnieuw volledig open moeten gaan. Plan je reis vanaf de dag voor je vertrek via de NMBS-app of nmbs.be voor meer info.

Zal je trein rijden?

Om dit te weten, gelieve je reis te plannen vanaf de dag voor je vertrek via onze reisplanner (op deze pagina) of de NMBS-app.

NMBS, De Lijn, TEC en MIVB stellen speciale vervoerbewijzen ter beschikking van de zwaarst getroffen gemeenten en slachtoffers van de overstromingen van 14-15-16 juli 2021, zodat die laatsten in het hele land kosteloos kunnen reizen.
> Meer info
De dienstregeling van de bussen is afhankelijk van de verkeerssituatie. Op vertoon van een geldig NMBS-ticket kunnen jullie de bussen nemen.
Opgelet: Enkel plooifietsen zijn toegelaten in de bussen. 

Deze aanpassingen kunnen evolueren, rekening houdend met de evolutie van de situatie op het spoornet.
Plan je reis vanaf de dag voor je vertrek via de NMBS-app of nmbs.be voor meer info.

loader