Uitbreiding van het aanbod

 • Nieuwe verbindingen vanuit Namen, Charleroi en Bergen naar Hauts-de-France (en Parijs) op weekdagen en in het weekend
  • IC Namen – Charleroi – Maubeuge (Parijs)
   De reizigers zullen kunnen overstappen in Maubeuge om zo door te reizen naar Parijs.
  • IC Bergen – Aulnoye-Aymeries (Parijs)
   De reizigers zullen kunnen overstappen in Aulnoye-Aymeries om zo door te reizen naar Parijs.
 • Meer info 

 • Nieuwe treinen
 • Leuven - Brussel – ‘s Gravenbrakel
  Op zaterdag wordt de frequentie van de S2-trein ‘s Gravenbrakel – Brussel - Leuven verdubbeld (in beide richtingen). Die treinen zullen dus om de 30 minuten rijden in plaats van om de 60 minuten zoals dat nu het geval is.

  Deze verdubbeling van de frequentie op zaterdag heeft een aantal gevolgen:

  1. De IC-verbinding Binche – Brussel – Antwerpen-Centraal wordt in twee gesplitst:
 • IC-trein Binche  – Schaarbeek
 • IC-trein Brussel-Zuid – Antwerpen-Centraal
 • 2. De IC-trein Eigenbrakel – Brussels Airport-Zaventem – Leuven stopt niet meer in Kortenberg en Herent. Op zaterdag worden die stations bediend door de nieuwe S2-trein Eigenbrakel  – Leuven.

 • Verviers-Centraal – Luik-Guillemins
  Tijdens de week zal de S41-verbinding Herstal – Verviers-Centraal tijdens de piek versterkt worden met twee nieuwe treinen (een ‘s ochtends en een ‘s avonds):
 • Verviers-Centraal (6u20), Pepinster (6u27), Nessonvaux (6u32), Fraipont (6u35), Trooz (6u39), Chaudfontaine (6u43), Chênée (6u47), Angleur (6u50)- Luik-Guillemins (6u54).
 • Luik-Guillemins (17u07), Angleur (17u11), Chênée (17u14), Chaudfontaine (17u18), Trooz (17u22), Nessonvaux (17u29), Pepinster (17u34), Verviers-Centraal (17u40).
 •  
 • Opgelet! De S41-treinen Verviers-Centraal – Luik-Guillemins rijden tijdelijk niet verder dan Luik-Guillemins, waar een aansluiting is voorzien, binnen de 9 minuten, naar het centrum van Luik en Liers.
 • Rechtstreekse treinen tussen Spa-Géronstère en Aachen
 • De L-treinen Spa-Géronstère – Aachen zullen opnieuw op het volledige traject rijden. Overstappen is dus niet langer nodig. Bijgevolg zullen de IC-treinen Oostende – Eupen niet meer stoppen in Pepinster en de IC-treinen Kortrijk-Welkenraedt niet meer in Dolhain-Gileppe. De treinen zullen opnieuw elk uur stoppen in het station van Verviers-Palais.

  Aanpassing van het aanbod door de infrastructuurwerken van Infrabel

  Brussel - Nijvel – Charleroi
  Als gevolg van de heropstart van de infrastructuurwerken aan het GEN tussen Brussel en Nijvel (tot 2025) heeft Infrabel aan de NMBS gevraagd om de dienstregeling aan te passen zoals volgt:

  Het vertrekuur van de IC-treinen Anwerpen-Centraal – Charleroi-Zuid wordt aangepast tussen Charleroi-Zuid en Nijvel (in beide richtingen) gedurende de hele dag.

  Op weekdagen
  De twee laatste S1-treinen Antwerpen-Centraal – Brussel-Zuid – Charleroi-Zuid zullen omgeleid worden en zullen niet stoppen in Vorst-Oost, Ukkel-Stalle, Ukkel-Kalevoet, Linkebeek, Holleken, Sint-Genesius-Rode, De Hoek, Waterloo, Eigenbrakel, Lillois, Nijvel en Obaix-Buzet. Zij zullen wél stoppen in Luttre, Marchienne-au-Pont en Charleroi-Zuid.
  In het weekend is enkel de regeling van de laatste S1-trein (zie S1 op weekdagen).

  Antwerpen – Mol – Hamont
  Door elektrificatiewerken op de lijn 19 tussen Mol en Hamont zullen de laatste drie IC-treinen Antwerpen – Mol – Hamont tot december 2020 niet verder rijden dan Mol en dus niet meer stoppen in de stations van Lommel, Overpelt, Neerpelt en Hamont. Tussen Mol en Hamont zullen twee van die drie treinen vervangen worden door bussen.

  Brussel-Zuid – Ottignies – Namen – Aarlen  –  Luxemburg
  Tot augustus 2020 zullen de laatste twee IC-treinen Brussel – Namen – Luxemburg (LU) niet rijden tussen Libramont en Aarlen. Die treinen zullen niet meer stoppen in de stations van Marbehan, Aarlen en Luxemburg (LU). NMBS voorziet geen vervangbussen tussen Libramont en Aarlen.

  Namen – Luik-Sint-Lambertus – Liers
  Tussen Luik-Guillemins en Herstal moet het vertrekuur van bepaalde IC-, S- en L-treinen aangepast worden tussen Liers en Luik-Guillemins en tussen Luik-Guillemins en Marloie. De S41-treinen Verviers-Centraal – Herstal zullen tijdelijk niet verder rijden dan Luik-Guillemins, waar reizigers 9 minuten later een aansluiting hebben naar het centrum van Luik en Liers.

  Libramont – Athus
  In het kader van de werken die Infrabel uitvoert, werd het vertrekuur van de L-treinen Libramont – Athus – Aarlen en Athus – Luxemburg aangepast op maandag. Op maandag gelden er dus andere vertrekuren dan de rest van de week. 

  Bergen - Quévy
  Naar aanleiding van de veelvuldige onderhoudswerken die Infrabel uitvoert, zullen alle treinen tussen Bergen en Quévy een donderdag per maand, tussen 9 en 16 uur, vervangen worden door bussen. 
  Opgelet! Deze werken hebben invloed op de IC-trein Bergen – Aulnoye-Aimeries. 
  Ronse - Oudenaarde
  Eén donderdag per maand, tussen 9 uur en 15 uur, als gevolg van recurrente onderhoudswerken, zullen alle treinen tussen Ronse en Oudenaarde vervangen worden door bussen, en dat in beide richtingen.
Ook van heel wat andere treinen wijzigt het vertrekuur lichtjes (vervroegd of verlaat).

Voor meer info : plan je reis via onze reisplanner (op deze pagina) of de NMBS-app
loader