Algemeen

De Kust-Express is een speciale rechtstreekse treindienst die rechtstreeks van en naar de Belgische kust rijdt.
Om met een trein van Kust-Express te reizen, moet je in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs voor de reis en de datum in kwestie én een verplichte zitplaatsreservering.
De plaatsen zijn niet genummerd. Je kan gaan zitten waar je wil, in de klasse die bij je ticket hoort.

De zitplaatsreservering Kust-Express kost 1 €/reis per reiziger en wordt uitsluitend via de website van NMBS verkocht.

Kust-Express verbindingen:
Reis van/naar Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, Luik-Guillemins of Gent-Sint-Pieters naar Blankenberge, De Panne, Knokke of Oostende.
Deze Kust-Express treinen rijden zonder tussenstops: je reis verloopt dus sneller.
Het vervoersplan voor de gebruikelijke treinen naar de Kust blijft ongewijzigd. Je kan naar je bestemming reizen met een van de andere treinen (zonder zitplaatsreservering).
De rechtstreekse Kust-Express treinen rijden zonder tussenstops tussen Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal, Luik-Guillemins of Gent-Sint-Pieters en Oostende, Blankenberge, Knokke of De Panne. Als je wil opstappen op de Kust-Express maar deze rijdt niet van/naar je vertrekstation, dan kan je een aansluiting nemen in een van de vertrekstations van de Kust-Express.
Ja, je kan tot 25 minuten per traject besparen door met de Kust-Express te reizen. De precieze tijdwinst hangt af van het traject dat de Kust-Express aflegt.
Toegang tot de Kust-Express is alleen toegestaan met een gereserveerde zitplaats voor het betreffende traject op de datum en het uur van vertrek die op je reservering zijn vermeld. Je reservering is niet geldig voor een andere Kust-Express train.
Er geldt een verplichte check-in op het perron voor de Kust-Express. Om een vlotte controle van de reserveringen en tickets mogelijk te maken, moet je 15 minuten voor het vertrek van de trein aanwezig zijn.
Ja, absoluut. Reserveer indien nodig je gratis assistentie voor passagiers met beperkte mobiliteit. De reservering van een zitplaats op de Kust-Express is verplicht voor alle passagiers.

Reserveer je plaats op de Kust-Express

Nee. Een zitplaatsreservering op de Kust-Express is een verplichte toeslag voor het reizen met de rechtstreekse treinen naar de Kust. Om gebruik te kunnen maken van de dienst Kust-Express moet je beschikken over een geldig ticket én een zitplaatsreservering voor het traject op de datum in kwestie.
Je kan met de Kust-Express reizen met elk vervoerbewijs.

Reis je gratis?
De regels voor gratis reizigers (begeleide kinderen jonger dan 12 jaar, gratis begeleiders, enz.) blijven van toepassing.

Let op: zitplaatsreservering aan boord van de Kust-Express is verplicht voor alle soorten tickets (gratis of niet) en voor alle reizigers van 2 jaar en ouder.
Toegang tot de Kust-Express is alleen toegestaan met een gereserveerde zitplaats voor het betreffende traject op de datum en het uur van vertrek die op je reservering zijn vermeld. Reserveren is verplicht voor alle reizigers van 2 jaar en ouder. Maximaal 4 begeleide kinderen kunnen gratis reizen zonder ticket, maar wel met een verplichte zitplaatsreservering.
Zitplaatsreserveringen op de Kust-Express zijn mogelijk vanaf 31 dagen voor vertrek totdat alle beschikbare zitplaatsen zijn uitverkocht. Indien de gekozen Kust-Express niet volgeboekt is, kan je tot 15 minuten voor vertrek je zitplaats reserveren. Om operationele redenen worden de zitplaatsreserveringen 15 minuten voor de vertrektijd van de trein afgesloten.
Groepen van 15 personen of meer die met een Group Ticket reizen, hebben al gereserveerde zitplaatsen in een "gewone" trein. Zitplaatsreserveringen op de Kust-Express zijn dus voorbehouden aan individuele reizigers.
Nee. Je huisdier mag geen zitplaats innemen in de treinen. Een zitplaatsreservering voor je huisdier is dus niet nodig. Kleine huisdieren die reizen in een mand of kooi die niet groter is dan 30x55x30 cm hebben geen ticket nodig. Voor alle anderen is een Huisdier Supplement van €3/reis vereist.
De Kust-Express zitplaatsreservering is geldig voor een bepaalde trein, maar niet voor een bepaalde klasse. Als je met de Kust-Express in 1e klas wil reizen, heb je een vervoerbewijs 1e klas en een zitplaatsreservering Kust-Express (in 2e klas) nodig. Neem plaats in 1e klas en toon je vervoerbewijs 1e klas bij controle.

Reizen met een plaatsreservering op de Kust-Express

Het aantal zitplaatsen in elke Kust-Express-trein is beperkt om een maximaal comfort aan boord te garanderen. De zitplaatsen zijn echter niet genummerd. Je kan gaan zitten waar je wil.
In de Kust-Express-treinen zijn fietsen toegestaan mits toestemming van de treinbegeleider. Om met je fiets op de Kust-Express te reizen, moet je in het bezit zijn van een Fiets Supplement, een geldig vervoerbewijs en een Kust-Express reservatie van 1 euro.

Omruiling en terugbetaling

Als je je Kust-Express mist, kan je jouw treinticket gebruiken op de andere reguliere treinen naar je bestemming. Indien er nog een latere Kust-Express rijdt, kan je ook kiezen om hiervoor een nieuwe reservering maken.  Je oorspronkelijke plaatsreservering voor de Kust-Express is niet omwisselbaar.
Reserveringen voor zitplaatsen aan boord van de Kust-Express kunnen niet worden omgewisseld of terugbetaald. Reserveringen zijn persoonlijk en kunnen niet aan derden worden overgedragen.
loader