Op de trein met je huisdier
Heb je een huisdier en ga je er graag mee op stap, maar weet je niet precies hoe dat in z’n werk gaat?
We vroegen vier treingebruikers om hun ervaringen met hun huisdier aan boord met ons te delen. Het bewijs dat harige of pluizige bolletjes ook regelmatig de trein nemen ...
Reis samen met je huisdier in alle comfort en volledig geïnformeerd dankzij deze tips & tricks.
Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!
Belle toont haar vervoerbewijs aan de treinbegeleider
‘’In de winter gaan papa, mama, mijn broer Axel en ik soms met de trein naar de Ardennen en dat vind ik leuk! En het wordt nog leuker als Belle, onze golden retriever, ons vergezelt. Ik ben met haar opgegroeid en ik hou ervan om samen met haar te reizen voor een dagje fun in het bos. Bovendien is ze braaf. Ik hou haar aan de leiband, want ze is heel sterk. De treinbegeleider zegt dat dit verplicht is! Belle heeft haar eigen ticket, helemaal voor zich alleen. Tof! “
Lucia, 13 jaar
Goed om te weten:
Het Huisdier Supplement kost 3 euro per enkele reis, zowel in tweede als in eerste klas en is beschikbaar via de website, de automaten en de loketten. Kan het eenvoudiger? Opgelet: als je dit ticket koopt in de trein, dan is het Boordtarief* van toepassing.
*voor elk ticket dat aan boord van de trein wordt gekocht, wordt een toeslag van 9 euro gevraagd
- Als Belle regelmatig hetzelfde traject aflegt met Lucia en haar familie, dan bestaat er een speciale 10 identieke rittenkaart voor haar!
- Voor langere uitstappen: als je een vervoerbewijs hebt waarmee je de terugreis kan maken op een andere dag dan de heenreis, wordt de geldigheid van het Huisdier Supplement verlengd zodat deze samenvalt met die van je eigen vervoerbewijs.
Twix heeft er geen enkel probleem mee om de Local Multi van Lisa te gebruiken!
“Twix is dol op reizen met de trein. Zodra hij het station, het perron en de trein ziet, staat hij te popelen om te vertrekken. Hij houdt ervan om naar het voorbijglijdende landschap te kijken en zich te laten knuffelen door iedereen die z’n pad kruist ... En hij heeft niet eens een ticket nodig! Hij reist met mijn Local Multi, wat heel handig is. Alles wat ik moet doen, is een bijkomende lijn invullen voor hem! Zo kunnen we in alle vrijheid reizen zonder kopzorgen, of we nu uitgaan met vrienden of in de stad willen gaan wandelen.”
Lisa, 21 jaar
Goed om te weten:
Kleinere huisdieren kunnen meereizen op je schoot, op voorwaarde dat ze niet op het tafeltje klimmen, op de bank gaan zitten of de andere reizigers hinderen. Zij moeten ook steeds aangelijnd blijven.
- De Local Multi werd speciaal in het leven geroepen voor reizen over korte afstanden. Ze kost slechts € 2,90 per traject (voordeliger dan het Huisdier Supplement).
Pistache kan gratis een dutje doen in de trein
“Ik heb al een paar jaar geen auto meer omdat ik me te oud voel om zelf nog te rijden en gebruik hem niet meer. Ik verplaats me dus met het openbaar vervoer. Sinds ik naar een appartement ben verhuisd, woon ik verder van de dierenarts. Ik neem nu de trein om naar dezelfde dierenarts te kunnen blijven gaan voor de routineconsultaties of vaccins voor Pistache, mijn trouwe tijgerkater. De dierenarts is niet bepaald zijn beste vriend, maar een rustige treinreis vindt hij niet echt stresserend. En mijn portemonnee is er blij mee: aangezien hij in een kooi reist, wordt hij als ‘bagage’ beschouwd en reist dus gratis! Bedankt NMBS!”
Marcelle, 76 jaar
Goed om te weten:
Behalve honden en katten die aangelijnd zijn, moeten alle dieren (kleine honden, katten, vogels, exotische dieren en vissen ...) in een kooi, mand of andere aangepaste draagmand zitten. Ze reizen dan ook gratis. De maximumgrootte van de mand is 30x55x30 cm.
- Wanneer de trein het station binnenrijdt, aarzel dan niet om het personeel op het perron of aan boord te vragen om je te helpen bij het opstappen.
- Lange of korte reis: zorg ervoor dat je dier zijn behoefte heeft kunnen doen voor jullie in de trein stappen!
Lola is een echte diva in de trein!
“Lola is een westie die dol is op haar comfort en haar eigen gewoonten. Ze houdt van de warmte van haar mand, vooral in de winter. Ik moet haar mand meenemen wanneer we reizen, anders voelt ze zich in het nauw gedreven of wordt ze vertrappeld omdat mensen haar door haar kleine gestalte niet onmiddellijk zien. Ze stelt zich snel defensief op, soms zelfs agressief. Ze vindt troost in haar mand en zo kan ik ontspannen met haar reizen. En natuurlijk reist ze gratis! Kers op de taart: over het algemeen krijgt ze aandacht van het voltallige treinpersoneel. “
Luc, 53 jaar
Goed om te weten:
- De mand mag niet groter zijn dan 30x55x30 cm.
- Het spreekt voor zich, maar toch willen we even herhalen dat je steeds verantwoordelijk bent voor je reisgezel, voor zijn gedrag, handelingen en gehoorzaamheid tijdens de reis. Een muilkorf is niet verplicht, maar kan wel gevraagd worden door de treinbegeleider indien deze dit nodig acht. Het boordpersoneel heeft het recht om het gebruik van een muilkorf te eisen.