Brugge is een leuke bestemming als je een daguitstap met vrienden plant. Bovendien raak je er makkelijk met de trein. Natuurlijk wil je op zo’n uitje lekker babbelen, rondkuieren en relaxen. En dat is perfect, want de stad is niet té groot en je raakt op een dagje makkelijk rond. En je zal merken: Brugge verdient beter dan zijn gekende imago van massatoerisme, kantklossters en paardenkoetsen.

Begijnhof en Walplein

Na aankomst wil je natuurlijk nog wat verder bijkletsen op een rustig plekje. Hoewel er ook op de trein al heel wat kan afgebabbeld worden. Het Begijnhof wordt de eerste halte, dat ligt vlak bij het station. De witgeschilderde geveltjes, de rustgevende tuin en serene sfeer van dit stukje Unesco-werelderfgoed halen je meteen uit de drukdrukdruk-modus. Het is zalig om hier te verpozen en ondertussen vrouwengeheimpjes te delen. Over de lekkerste recepten bijvoorbeeld. Of over je laatste, spannende date. Zouden de begijntjes - de vrome vrouwen die hier kuis door het leven gingen in vroeger eeuwen – graag meeluisteren?
De witte huisjes in het Brugs Begijnhof.
Loop daarna verder langs Brouwerij De Halve Maan op het Walplein, bekend van het stadsbier de Brugse Zot. De enige nog actieve brouwerij in de binnenstad slaagde er in 2016 in om met crowdfunding een 3 kilometer lange ondergrondse bierpijplijn aan te leggen om de cafés te bevoorraden. Logistiek probleempje opgelost. Naast de brouwerij bezoeken, kan je hier ook bier proeven.

Onze Lieve-Vrouwekerk en Groeningemuseum

Links: Maria met kindje Jezus in de O.-L.-V.-kerk in Brugge. Rechts: praalgraf in de O.-L.-V.-kerk in Brugge.
Wil je wat cultuur meepikken, dan heb je de keuze uit vele musea en kerken. Reserveer best je tickets op voorhand. Stap bijvoorbeeld de Onze-Lieve-Vrouwekerk in. Een indrukwekkende religieuze schatkamer tjokvol kunst. De gouden praalgraven hebben een hoog wowgehalte, maar waar het hier vooral om te doen is, is de Madonna met Kind, van the one and only Michelangelo.De enigszins sip kijkende Maria in carraramarmer is het enige werk van Michelangelo dat Italië verliet tijdens het leven van de kunstenaar.
Links: voorgevel van het Groeningemuseum. Rechts: een werk van Van Eyck.
Als de Madonna een aperitiefje was, dan wordt de volgende halte de culturele hoofdschotel: Jan van Eyck in het Groeningemuseum. Even resumeren voor je binnenstapt: Jan van Eyck wordt bij de Vlaamse Primitieven gerekend, schilderde het Lam Gods en leefde in de 15de eeuw. Je vindt in het Groeningemuseum een heel overzicht van de Belgische beeldende kunst. Maar je hoeft niet de héle collectie te bekijken. Ken je namelijk de aanpak van ‘slow art’? Wel, deze expo is een ideaal oefenterrein. Pik er op zijn hoogst twee kunstwerken uit en bekijk die rustig mijmerend, tot in de kleinste pixels. De ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ leent zich hier uitstekend toe. Na anderhalf uurtje kom je compleet zen naar buiten. Al die fijne details, echt waanzinnig knap gedaan.

Hip lunchen in De Republiek

Links: een smakelijke, dikke boterham belegd met een tapenade en verse sla. Rechts: een modepop met witte schort met hierop een gedicht.
Voor de lunch is het fijn toeven in De Republiek. Hoewel ook Sanseveria Bagelsalon er aantrekkelijk en supergezellig uitziet. Maar de creatieve hotspot die De Republiek is, levert net dat tikje meer. Dit industriële pand is een broeinest van sociaal, fris en ondernemend Brugge. Even verderop kunnen jonge ondernemers bijvoorbeeld een pop-upstore huren in The Box. De arthousecinema Lumière hoort ook bij het complex. De bediening is jong en vlot, de menukaart enkel nog digitaal. Rondom hoor je vooral ‘breuhs’ spreken. De toast met olijventapenade is beslist een voordelige, maar ook heel lekkere hap.

Ritje met de fietskoets

Een fijne activiteit voor meteen na je lunch is een ritje met Fietskoetsen Brugge. Dit jonge bedrijfje biedt alternatieve en ecologische stadsritten aan in wat je spontaan een riksja zou noemen. De fietsende gids – in dit geval Pieter - is steevast een local. In 30 minuten voert hij je langs de toeristische hoogtepunten of door het Sint-Annakwartier - een minder toeristisch stukje Brugge - en serveert onderweg zijn originele blik op de stad. Daarbij surft hij vlot van trapgeveltjes en Mariabeeldjes, over de Gouden Eeuw met zijn handelselite tot de 8 miljoen toeristen die tegenwoordig jaarlijks de stad aandoen. Echt een aanrader deze toer. Er is ook een 2 uur durende variant. De fietskoets biedt plaats voor 3 personen.
Links: een fietskoets (riksja) klaar voor een stadstoer in Brugge. Rechts: een zicht op de Brugse reien.

Bruin café Vlissinghe

Tijd voor een drankstop? Café Vlissinghe ligt vlakbij in een nauw straatje. Een zalig geluk voor wie houdt van bruine kroegen. Dit is meteen ook het oudste café van Brugge. De vroegere herberg dateert uit 1515 en heeft een erfgoedcollectie waar Fernand Huts jaloers op zou zijn. In de tuin ligt zelfs een oude bollenbaan. Een sport die mijn pépé zaliger ooit speelde. Steek hier een zoete wafel achter de kiezen of drink een Brugse Zot. Wat calorieën kan je wel gebruiken, want je legt best wat kilometers af op zo’n dag.
Links: interieur van een oud café. Rechts: een vrouw past een gebloemde schort.

Shopping

Op de terugweg richting de Markt, lonken de winkeltjes. Wedden dat je als een blok valt voor Madam Mim en voor haar etalage? Hier shop je retrokeukenschortjes, prullaria en brocante in een jaren 40-sfeertje. Madam Mim staat erbij te strijken en slaat graag een praatje. Ze is ondertussen een beroemdheid tot ver in het buitenland. Zo verscheen ze al eens in een Japanse krant, vertelt ze. Duik nog even de winkelstraten in en loop langs The Chocolate Line, de winkel van chocolatier Dominique Persoone. Je shopt hier repen van originechocolade, chocopastilles, tabletten bedrukt met een tekst en nog veel meer. Oh zalig zoete zonde! Met je mond vol druipend goud, kan je daarna nog even tot aan de Basiliek van het Heilig Bloed aan de Burg slenteren. Heilig Bloed, brrr, een naam die een beetje doet huiveren, maar het interieur van de kapel is zo rijkelijk en mooi. En je kan er gratis binnenwandelen.

Tafelen bij Rock Fort of Tom’s Diner

Als honger de bovenhand haalt, is het tijd voor het diner. Rock Fort, een restaurant waar Bruggelingen graag komen, is beslist een goede keuze. Chefs Vanliefde en Laloo serveren hier food met veel rock-‘n-roll. Op de eerste verdieping ligt het finediningrestaurant, voor wie er wat meer geld tegenaan wil gooien. Beneden smul je iets bescheidener van bijvoorbeeld heerlijke arroz caldoso de marisco, Indisch gehakt tikka masala of pasta al ragù. Ook een leuk adres is Tom’s Diner. Dit door Gault&Millau bekroonde restaurant is bekend om zijn lokale keuken met een werelds tintje. De kaart belooft onder meer kabeljauw met Oudbrugse kaas en een gehakbroodje met rabarbercompote (njammie).

Daarna loopt je Bruggedagje onvermijdelijk op zijn eind. Net op tijd voor de laatste trein huiswaarts. Bruges, we love you. En we komen zeker terug!

check2-anim