Geschreven door blogster Little Brussels Sunshines

Mary Ann, mijn vriendin uit Italië, bracht mij een bezoekje. Om haar verblijf in België nog authentieker te maken, vond ik het een leuk idee om in het weekend naar Brugge te gaan, het mooie Venetië van het Noorden.

Een kwartier voor het vertrek van onze trein komen we in Brussel-Centraal aan. We profiteren ervan om het recentste nummer van ons lievelingstijdschrift te kopen. De rit zal nog een stuk aangenamer en inspirerender zijn wanneer we enkele boeiende artikels kunnen lezen. Veel Brusselaars hebben blijkbaar hetzelfde idee gehad, want het perron staat propvol! Dat is waarschijnlijk ook het gevolg van het weekendaanbod van NMBS: tijdens het weekend reis je met het Weekend Ticket aan halve prijs, het avontuur wacht dus op ons! Het is koud, maar we krijgen mooie opklaringen. Het spektakel van het Belgische platteland wordt er nog fascinerender door.
Vertrekhal van het station Brussel-Centraal
Een weide met meeuwen gezien vanuit de trein

De aankomst in Brugge,de magie van kerst 

Eens in Brugge aangekomen, kiezen we ervoor om naar het centrum te wandelen. Het station bevindt zich op slechts 15 minuten stappen van het hotel. Zo kunnen we volop genieten en duiken we meteen in de feestelijke en warme sfeer van de stad. De kerstmarkt van Brugge telt duizenden lichtjes, wintergeuren en -smaken. De unieke en verrukkelijke geur van de warme wafels mengt zich met die van warme wijn, de typische kerstmuziek weerklinkt en de bezoekers lijken betoverd. We verheugen ons op de komende eindejaarsfeesten en genieten volop van deze wandeling door de wintermarkt. Een glas warme wijn, de ambachtelijke juwelen, de sjaals en gebreide mutsen … het is moeilijk kiezen. In dit kader lijkt de Grote Markt nog majestueuzer dan gewoonlijk, en we blijven er wat hangen om de sfeer op te snuiven voordat de zon ondergaat.

Kerstmarkt op de Grote Markt van Brugge

De ontdekking van 'In Bruges', de Bed & Breakfast waar we de nacht zullen doorbrengen

Voor de nacht hebben we een kamer geboekt in bed & breakfast In Bruges. Het is een huis in belle-epoquestijl in de buurt van de Grote Markt. We kunnen er herbronnen en profiteren van de rust in de directe nabijheid van bezienswaardige plekjes. De mooie suite op de eerste verdieping is onze cocon voor de nacht. De decoratie is verzorgd en in lijn met de geest van het gebouw. In de comfortabele leunstoelen van ons salon, een literair café waardig, drinken we een warme thee om bij te komen van de kou en plannen we onze avondwandeling. Brugge bij avondval is een magisch spektakel!

In Bruges
Adres :
Riddersstraat 22, 8000 Bruges
Bereikbaarheid: op ongeveer 25 min. wandelen van het station

Badkamer met bloemetjesbehang en een hartig ontbijt

Een dagje culinair genot 

Onze tweede dag in Brugge is "proevertjestijd". We starten deze dag met een heerlijk ontbijt in de bed and breakfast In Bruges. Alexander, de eigenaar, verwelkomt ons en leidt ons met een brede glimlach en heel vriendelijk naar het buffet. Ook nu wordt de belle-epoquestijl weerspiegeld in de accessoires en het tafelservies. Na een aangenaam gesprek over de Brugse wonderen, stelt Alexander ons voor om onze bagage achter te laten, zodat we volop van onze laatste uren in Brugge kunnen genieten. We gaan hier graag op in en danken hem voor dit atypische en comfortabele verblijf. Het is tegelijkertijd exotisch en leuk om voor een nachtje het moderne leven en de hedendaagse stijl achter zich te laten!

Interieur van de restaurant-bibliotheek Books & Brunch in Brugge

Kleine wandeling in Brugge en lunch bij Books & Brunch 

Net om de hoek kunnen we de Burg bezoeken, met de prachtige basiliek van het Heilig Bloed en het gotische stadhuis. We lopen ook even langs de reien, maar het begint al vlug te regenen en na enkele foto's beslissen we om te gaan schuilen in Books & Brunch. Zich laten verwennen met lekker eten en een boek wanneer het buiten giet, een beter plan bestaat er niet! Jos en zijn vrouw Tabitha werken al lang in de horeca en hebben beslist om Books & Brunch te openen, een boekenwinkel-restaurant waar passie voor het lezen gecombineerd wordt met de liefde voor lekker eten. Er heerst een warme sfeer en de klanten lijken het concept wel te smaken: de meeste personen lezen terwijl ze van hun maaltijd genieten. Een uitstekende manier om de dagelijkse wedloop te vertragen en om mee te reizen met de woorden van een romanschrijver. Het menu is verdeeld over ontbijt en lunch, met enkele dagschotels. Jos besteedt bijzondere zorg aan de kwaliteit en de versheid van zijn producten en biedt ook veganistische en vegetarische gerechten aan. Dit is de ideale locatie om iedereen tevreden te stellen, vooral degenen die zich willen herbronnen bij een goed boek! Books & Brunch is ideaal gelegen in het centrum, maar weg van de massa. Een adres dat je moet ontdekken voor zijn authentieke en ontspannende sfeer (en voor de heerlijke, knapperige quiches!).

Books & Brunch 
Adres : Garenmarkt 30, 8000 Brugge

Bereikbaarheid: op ongeveer 17 min. wandelen van het station

Gedekte tafel en salade bij Books & Brunch in Brugge

Dumon : uitstekende ambachtelijke chocolaatjes en papieren creativiteit 

We weerstaan aan de dessertkaart, aangezien ons nog een laatste bourgondische etappe wacht voor we naar Brussel terugkeren: een bezoek aan het salon Dumon, een van de chocolateries die het label van de beste ambachtelijke chocolatiers van België gekregen heeft (zoek naar het getuigschrift aan de ingang van de etablissementen om je te verzekeren van het beste in chocoladeland!). Het is moeilijk kiezen uit de vele lekkernijen: de aardige dame aan het onthaal helpt ons door er ons enkele te laten proeven. Zo ontdekken we het typische recept voor Brugge: praliné met amandelschilfers, gekruid met kaneel en koriander. Da's genieten! Het is echt moeilijk om te kiezen. We verwennen onszelf dan maar met een rijk assortiment en aangezien Kerstmis er aankomt, laten we hun adventskalenders, de creatiefste en meest inspirerende die ik ooit bij een chocolatier gevonden heb, niet links liggen! Ik hou van het idee dat ik ze een persoonlijke toets kan geven door naar wens de kleine laden te vullen – elke dag van de maand december heeft zijn eigen lade. Ter plaatse kan je ook een warme chocolademelk of een koffie drinken. In de aanloop naar Kerstmis is deze locatie opbeurend, ze geeft je zin om je familie en vrienden te verwennen met heerlijke kleine lekkernijen.

Chocolaterie Dumon
Adres : Eiermarkt 6, 8000 Brugge

Adventskalender gemaakt uit verschillende doosjes en een zeer grote reep chocolade

Met volle buik en uitpuilende zakken begeven we ons met een lach op onze lippen naar het station, verder genietend van de schoonheid van de gevels langs de weg. De treinrit is een ideale gelegenheid om een kleine siësta te doen, onze avond te plannen en de gelukkige gegadigden van onze heerlijke chocolaatjes te kiezen. Tot binnenkort, Brugge, die scone!

Assortiment pralines in geschenkverpakking van chocolatier Dumon

Ook zin in een weekendje Brugge? Reis met het Weekend Ticket en geniet 50%* korting of reis alle dagen tijdens de kerstvakantie voor € 10 met het Happy Ticket.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1839 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5391 (minder dan 37km) of € 1,6575 (37km - 51km) of € 1,8232 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

loader