Toerist spelen in mijn eigen land? Ik moet toegeven, ik doe het veel te weinig! Dus wanneer de gelegenheid zich voordoet en er is nog een plaatsje vrij in de agenda van de familie, voorzien we een familie-uitstapje.
Bestemming en activiteiten van de dag: Gent, het Huis van Alijn, een wandeling in het najaarszonnetje en de Wereld van Kina!

Een zondag in Gent, een goed plan

Eerste vaststelling als toerist bij aankomst in de stad: de rust! Ik had al veel gehoord over het verkeersplan, maar omdat ik niet in de stad woon, voelde ik mij niet echt betrokken. Eenmaal daar, wat voor een verschil… Wandelen in een stad waar de auto geen koning is, is niet alleen goed voor de longen en de oren, maar nodigt ons ook uit om eens na te denken over onze huidige vormen van vervoer. Tof!

Sprong in de tijd in het Huis van Alijn

Gebouwd in één kalenderjaar, keert het Huis van Alijn terug naar de belangrijkste fasen van het leven: het Nieuwe Jaar met zijn goede wensen, de geboorte, communies, vakantieperiodes, rouwmomenten, maar ook populaire games, het huishouden, enz…

Voor de groten, is het bezoek puur jeugdnostalgie… alsof ik opnieuw het warme huis van mijn grootouders binnenga en ik de zoetheid van mijn kindertijd herbeleef. Ondertussen is mijn man meer onder de indruk van de stofzuigers, zijn favoriete elektrische apparaat (it’s a dirty job, but someone’s got to do it, right? :-) )
Voor de kleintjes, dat trekt hun aandacht… “Wat is dit voor ding, mama?” Een schrijfmachine, liefje. In die tijd bestonden er nog geen computers…

Goed om te weten: je kan gratis gezelschapsspellen ontlenen aan het onthaal. Ideaal voor de kinderen. Op zaterdag is er een poppentheater (€ 5).
Bezit je een museumpas? Dan is de toegang gratis.

Het Huis van Alijn: Kraanlei 65, 9000 Gent.
Open tijdens de week van 9 tot 17 uur en tijdens het weekend van 10 tot 18 uur. Woensdag gesloten.
Prijs: volwassenen € 6, gratis voor kinderen en jongeren tot en met 19 jaar!
Op 2,8 km van het station Gent-Sint-Pieters. Vanaf het station kan je tram 1 van De Lijn nemen. Stap af aan de halte Korenmarkt.

12.30 uur, een (grote) bol soep!

Terwijl de zon schijnt en het in de straten wemelt van mensen die snakken naar vitamine D, besluiten we te stoppen in een soepbar, type kantine. Op het menu voor het hele gezin: een heerlijk geurende en gezonde tomatensoep. De porties zijn genereus en verzadigd van vezels. We vervolgen onze weg.

Adres: Souplounge, Zuivelbrugstraat 4, 9000 Gent.
Reken op € 4 voor een bord voor kinderen en € 5,5 of € 6,5 voor volwassenen.

Sightseeing in mode zen

Het is zo zacht, dat de stad uitnodigt om ons te koesteren in de straten. We ontdekken het historisch centrum van de stad, de grachten, de Sint-Niklaas kathedraal, het belfort, de graffitistraat. Trendy winkels in fel contrast met de historische gebouwen. Het is hier goed wonen.

De Wereld van Kina, om geweldige dingen uit te leggen aan kinderen

Papa, hoe worden baby’s gemaakt?” Als je je zorgen maakt om deze vraag te beantwoorden, is de Wereld van Kina iets voor jou. Een veelvoud aan kamers, ontworpen voor kinderen van alle leeftijden, laten hun begrijpen hoe bijvoorbeeld een vlinder zich beschermt tegen zijn vijanden, een vlieg ziet, de effecten van een aardbeving aanvoelen, de stad in 3D bezoeken, enz…

De Wereld van Kina: Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent.
Open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17.30 uur. Gesloten op zaterdag.
Het familieticket kost slechts € 5,50. Bezitters van een Museumpas mogen gratis binnen.

De rekening a.u.b.!

Wie zei daar dat een citytrip duur was? Hier het bewijs van het tegendeel:

Tips om slim te reizen:

  • Dankzij de museumpas kan je 5 Discovery Tickets kopen. Hiermee kan je met de trein H/T reizen tegen halve prijs*, zelfs tijdens de week. Ideaal dus voor een dagje verlof tijdens een pedagogische studiedag bijvoorbeeld, of wanneer je in de week de stad wil intrekken tijdens de schoolvakanties!
  • Je reist tijdens het weekend, maar hebt geen museumpas? Dankzij het Weekendbiljet geniet je 50%* korting op je treinreis H/T.
  • De kinderen, jonger dan 12 jaar die je begeleiden reizen gratis met je mee.
  • Om de kinderen bezig te houden in de trein, vraag je gratis Kids Pack aan het loket van het station.

Koop je Weekendbiljet online en geniet van een gezellige familieuitstap in Gent!

*Korting alleen van toepassing op het deel van het Standaardtarief dat hoger is dan het vaste bedrag per rit van € 1,1400 in 2e klas en van € 1,4820 (voor afstanden tot en met 36 km), € 1,5960 (van 37 km tot en met 51 km) of € 1,7556 (vanaf 52 km) in 1e klas. De minimumprijs per rit bedraagt evenwel € 2,40 in 2e klas en € 3,10 in 1e klas. De maximaal aangerekende afstand is 150 km per rit.