Geschreven door Lobke van de blog "Leuke Wereld"

Aangezien wij niet zo ver van de Stad van de Sint wonen, kon een bezoekje aan het Huis van de Sint niet ontbreken dit jaar! En omdat Kobe en Frauke nog eens graag een ritje met de trein wilden maken, besloten we om tijdens een doodgewoon regenachtig weekend in november te sporen richting Sint-Niklaas!

Niets zo gemakkelijk om als gezin te reizen met de trein in België! Geen gedoe met parkings, je bent echt supersnel op je bestemming en het is nog eens goed voor het milieu ook! Ook voor de prijs moet je het niet laten, want NMBS biedt speciale tarieven voor gezinnen.
Kinderen tot 12 jaar (max. 4 per betalende volwassene) reizen gratis met hun ouders – of grootouders, suikertante, andere begeleider... Ideaal dus! 

2 kinderen, verkleed als Sinterklaas en Piet, wachten ongeduldig op het perron.

Treinbegeleider voor een minuut

Op het perron is het al dikke fun, want Kobe en Frauke hebben ogen te kort. Voorbijrijdende treinen, aftellen met de grote klok…jaaaaaa....nog even en onze trein is daar!
Op de trein ontdekken we de nieuwe Kids-app, spelen we spelletjes en maken we woordpuzzels. De treinbegeleidster laat onze mini-Sint en mini-Piet helemaal opgaan in haar toffe job: 'Willen jullie de kaartjes eens knippen? Dan mogen jullie mijn pet eens opzetten!' Geweldig toch, niet?

Links: kinderen met hun moeder wachten op de trein. Rechts: een treinbegeleidster laat een meisje het treinticket van haar moeder knippen.

Huis van de Sint 

Aangekomen in Sint-Niklaas is het maar 10 minuutjes te voet richting onze eerste bestemming: het Huis van de Sint. Je kan hier vanaf 12 november tot en met 6 december gratis een kijkje gaan nemen. (Reserveren is verplicht en kan vanaf 8 november). We werden er hartelijk verwelkomd door Roetpiet en eens je binnen bent, krijg je er een rondleiding van verschillende pieten vol verrassingen! Nieuwsgierig als ze zijn, trad onze kroost vol ongeloof de eetkamer, de keuken, de slaapkamer, de badkamer binnen! Je kan zelfs op het toilet van de Sint gaan zitten…lachen, gieren, brullen! Nog even oefenen om over de daken te lopen en onze kinderen zijn helemaal klaar om af te tellen tot de grote dag.

Kinderen bezoeken het Huis van de Sint samen met hun papa.

Huis van de Sint

 • Adres: Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas

Tip: op 14 november verwelkomt Sinterklaas alle kinderen op de Grote Markt van 13 tot 17 uur. Het Grote Welkom is vanaf 14 uur (Covid Safe Ticket is verplicht).

Buitengekomen hebben we grote honger! Maar eerst nog even gaan kijken naar de Winkel van de Sint, ja echt! Sinterklaas heeft hier een eigen winkel in zijn stad! Eten doen we in de volgens ons hipste lunchbar van de stad: 'Met Tijd en Boterhammen' waar je kan genieten van rijkelijk gevulde boterhammen, een hippe plek waar kinderen met open armen ontvangen worden!

Met Tijd en Boterhammen

 • Adres: Nieuwstraat 5, 9100 Sint-Niklaas
Een dikke boterham belegd met tonijn en komkommers.

In de namiddag kuieren we nog wat rond in de stad en we beseffen dat Sint-Niklaas echt een keitoffe & kindvriendelijke stad is die nog heel wat te bieden heeft! 

Ook de treinreis huiswaarts verliep vlot en aangenaam. Kobe en Frauke genieten van de speciale aandacht die ze krijgen, want het moet gezegd worden: reizen met de trein met je kinderen is niet alleen leerrijk maar gewoon ook echt keiplezant: het geeft je echt die extra tijd samen. Tijd om spelletjes te spelen, tijd om bij te praten en lekker gezellig te doen.
Ja, wij gaan echt meer de trein nemen: gemakkelijk, goedkoop en duurzaam!

2 kinderen in de trein kijken door het raam.

Zin in een uitstapje naar de Sint tijdens het weekend? Reis erheen met de trein met het Weekend Ticket aan -50%!*

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,2923 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,6800(minder dan 37km) of € 1,8092 (37km - 51km) of € 1,9901 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

Nog uitstapjes die op onze bucketlist staan in Sint-Niklaas

 • Een bezoekje aan het Stedelijk Museum waar je samen een leuke museumactiviteit kan gaan doen op kindermaat zoals 'Op stap met het Museumkoffertje', een zoektocht voor de allerkleinsten ( tussen 4 en 7 jaar) die nog niet kunnen lezen. In het koffertje zitten moderne voorwerpen. De opdracht is om de oude voorwerpen die erbij passen te zoeken. Voor de oudere kinderen kan je er 'Op ontdekking met Arthur', een speurtocht voor kinderen vanaf 10 jaar, met bijbehorend leuk opdrachtenboekje. Ook in het museum zijn nog plaatsen waar je allerlei dingen kan uitproberen. Beide activiteiten zijn gratis aan de balie beschikbaar.
 • Gaan lunchen bij Soep&Zoet
  Een supergezellige lunchbar waar ze alleen seizoensproducten uit eigen streek gebruiken. Klaartjeskaas, boerenbrood uit de steenoven van Bakkerij Wauters, ijs van Cremerie François: elke smaakmaker is afkomstig uit het Waasland. Mmmmm!
 • Binnenspringen bij Welp, een supertoffe winkel waar ze hartstikke leuke spulletjes hebben voor jullie koters! Een gezellige inspiratiewinkel vol met cadeautjes, kinderkleding, boeken en kaartjes in het hartje van Sint-Niklaas.
 • Kinderboerderij 't Wollen Hof
  Een supertoffe kinderboerderij die nog niet zo lang bestaat maar wel een bezoekje waard is met kleine kinderen, want er is een mooi wandelpad aangelegd langs alle dieren en door de stallen. Ook binnen kan je er genieten van lekkernijen zoals pannenkoeken en ijsjes…mmm!
 • Adressen locaties:

 • Stedelijk Museum: Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas
 • Soep & Zoet: Stationsstraat 16, 9100 Sint-Niklaas
 • Welp: Stationsstraat 82, 9100 Sint-Niklaas
 • Al deze locaties liggen op wandelafstand van het station van Sint-Niklaas.

   

 • ’t Wollenhof: Hoge Bokstraat 214a, 9100 Sint-Niklaas
 • Bereikbaarheid vanaf het station van Sint-Niklaas ongeveer 16 min. met de bus van De Lijn.

   

  check2-anim