1. Het station Luik-Guillemins

Het station is van de hand van de architect Calatrava, die het ontwierp als een ‘kathedraal van de moderne tijd’. Het is het ideale vertrekpunt voor een wandeling naar het historische centrum langs de oevers van de Maas. Een omweg die absoluut de moeite waard is!

2. Het historische centrum

Wil je liever rechtstreeks in het hart van de stad uitkomen, dan stap je best uit in het station van Luik-Saint-Lambert. Als je het station buitenwandelt, liggen de Place Saint-Lambert en het imposante Prinsbisschoppelijk Paleis (Palais des Princes Evêques) recht voor je. De bouw van het Prinsbisschoppelijk Paleis werd aangevat in het jaar 1000, waarna het nog talloze keren verbouwd werd. Momenteel biedt het onderkomen aan het Justitiepaleis. De grote binnenplaats is omringd door een zuilengang met 60 zuilen, versierd met menselijke fantasiefiguren die uitdrukking geven aan de humanistische gedachte van de Renaissance en de 'Nieuwe Wereld'. Wondermooi!
biblio

Laat je na dit bezoek verleiden tot een artisanaal gebakje in de charmante bakkerij Chez Dolci's of enkele meters verderop tot een heerlijke wafel bij ‘Une Gaufrette Saperlipopette’.

Chez Dolci's - Rue du Palais 32, 4000 Luik
Une gaufrette Saperlipopette - Rue des Mineurs 18, 4000 Luik

3. De wijk Hors-Château

Deze gastronomische tussenstop voert je naadloos naar de Rue Hors-Château. De steegjes en doodlopende straatjes van deze voormalige arbeiderswijk vormen het ideale decor om even rustig rond te slenteren. Stop zeker ook even in de gezellige Brasserie C en proef er een traditioneel Luiks biertje, de Curtius.
Gd-Place

4. De Buerenberg

Met zijn 374 trappen is de "Buerenberg" best een pittige klim. Het uitzicht op de top doet je de inspanning echter snel vergeten. Begin van hieruit de wandeling De Hellingen van de Citadel voor nog meer adembenemende uitzichten op de stad. Op de eerste zaterdag van oktober, ter gelegenheid van de 'Nocturne van de Hellingen van de Citadel" worden de trappen versierd met kaarsen. Stel je voor dat je hier door de steegjes slendert bij het licht van duizenden kaarsen in een muzikale en theatrale sfeer.
De trappen van de Buerenberg gezien vanaf de top

5. Shop ‘till you drop

Shopaholics zullen hun hartje kunnen ophalen in de talloze boetiekjes die verspreid liggen over de straten en steegjes die de Galeries Saint-Lambert en de Place Cathédrale met elkaar verbinden. Vergeet zeker ook niet door de mooie winkels van de Carré te passeren. De bekende winkelketens vind je terug in Mediacité.  

6. Een streepje cultuur

Met de Liège Visit Pass 48u ontdek je niet minder dan 16 musea in Luik, en krijg je een rondleiding in de stad. Kies je voor deze Pass, breng een bezoek aan de Cité Miroir. Dit bijzondere museum was oorspronkelijk een zwembad dat werd omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. Maar ook de thema’s die er aan bod komen, zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Met name de tentoonstelling "Dit nooit meer” is zeker de moeite. Deze tentoonstelling schetst een beeld van het leven van de gedeporteerden in de nazikampen. Begeleid door de stem van acteur ‘Pierre Arditi’ en door het geluid, de beelden en lichteffecten, wordt dit bezoek een intense en ontroerende ervaring. De Cité Miroir ligt in de buurt van de "Carré" die bekend staat om zijn vele bars en restaurants maar ook om zijn typisch Waalse vakwerkhuizen.
Een tijdelijke tentoonstelling in het museum Cité Miroir

Je citytrip met de trein

  • Luik heeft 3 stations van waaruit je de talloze bezienswaardigheden te voet kan bereiken. 
  • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.
check2-anim