Wees gerust, de carnavalperiode is nog lang niet voorbij: de krokusvakantie is nog maar het begin. Op naar de volgende ronde dus! Ontdek onze top 8 van de mooiste, carnavals in België later in de maand die gemakkelijk te bereiken zijn met de trein. Je reist in alle comfort en gezelligheid aan boord van de carnavaltrein.

Een bijzonder carnaval

Laetare van Stavelot

Dit is, na dat van Binche, het meest mythische carnaval van België.
Ga op in de duizenden toeschouwers die dit unieke carnaval bezoeken. De Grote Stoet van de 518de editie van het Laetare van Stavelot, met maar liefst 2500 deelnemers, vindt plaats op zondag. Geniet van het sprookjesachtige spektakel. Niet te missen: de folkloristische rondgang van de Blancs-Moussis (Waals dialect voor ‘gekleed in het wit’); deze gekke witte vogels strooien met confetti, dansen, slaan met varkensblazen, entertainen het publiek, huppelen rond, grommen en apen de toeschouwers na. Indrukwekkend!
 
Toegankelijkheid? Neem de trein tot het station van Trois-Ponts. Van daaruit rijden er bussen van TEC naar Stavelot. Meer info vind je op www.infotec.be. Ben je meer gemotiveerd om te wandelen? Stavelot ligt op 5 km van het station van Coo. Als je verkleed bent wordt de wandeling op de Ravel pas helemaal betoverend!
Wanneer? Van 21 tot 23 maart 2020
Waar? Place Saint-Remacle en centrum, 4970 Stavelot
Goed om te weten: Het carnaval op zaterdag is gratis. Op zondag is het carnaval ook gratis voor kinderen jonger dan 12. Vanaf 12 jaar bedraagt de toegangsprijs € 5 per persoon.


Carnaval in kleur

Zet je schrap voor het bontste carnaval van België:

Carnaval van Halle

De Hallenaren vieren al meer dan 600 jaar een van de kleurrijkste carnavals van het land. De stoet, die al bestaat sinds 1932, telt bontgekleurde groepen en mooi gedecoreerde wagens. Het carnaval bestaat uit de ‘deuvelsstoet’ op zaterdag, de kaarsenofferande van de Gilles op zondagmorgen, de soumonces onder luid tromgeroffel aan het Stadhuis, de carnavalstoet op zondagnamiddag, de Lichtstoet op zondagavond, de ‘krottenmaandagstoet’ met het gooien van karamelsnoepjes (‘krotten’ genaamd) voor de lekkerbekken op maandagavond en het verbranden van de carnavalspop. Allemaal op minder dan 500 meter van het station van Halle.
 
 
Wanneer? Van 21 tot 23 maart 2020 
Waar? Stadhuis en Grote Markt, 1500 Halle
Goed om te weten: het Kindercarnaval, met verkiezing van het miniprinsenpaar en het minihofnarrenpaar, gaat door op 14 maart.
 

De kindvriendelijke carnavals

Hierbij onze selectie van carnavals waar de kinderen prins Carnaval zijn.


Carnaval van Doornik

Dit carnaval focust zich op artistieke creatie en ongebreidelde verbeelding. Elk jaar wordt een ander thema aangesneden. Het thema voor dit jaar is ‘Het mechanisme van de tijd’. Dit thema werd gekozen uit 12 andere ideeën en brengt je terug naar je kindertijd of geeft je een kijkje in de toekomst.  Op het programma van deze 40ste editie: spektakels, muziek, maskerades en een Groot Bal in de Lakenhal. Tip voor de kinderen: zaterdagavond rond 18.00 uur regent het ‘Pichous’ vanaf het Belfort. Daarna wordt de carnavalspop verbrand. Allemaal op wandelafstand van het station van Doornik.
 
Wanneer? van 20 tot 22 maart 2020
Waar? Rond de Grand Place en het Belfort, 7500 Doornik
Wist je dat? De ‘Pichou’ is een gesuikerd broodje met geconfijt fruit in de vorm van een naakt mannetje, een knipoog naar dat van de wijk Saint-Piat.
Meer info (in het Frans) op http://www.carnavaldetournai.be/ en op de Facebookpagina van het evenement.
 

Tradities en legendes, de ziel van carnaval

Dit is onze selectie carnavals die een onderdeel zijn van de cultuur en het patrimonium van een stad of streek.

Carnaval van Aarschot

Drie dagen van carnavalpret met onder meer een verkleed bal en een carnavalstoet. Niet te missen bij dit carnaval is de traditionele dans die een centrale plaats inneemt, uitgevoerd door de ‘dansmariekes’ en ‘dansjonkers’. Op zaterdag worden de jeugdprins- en prinses gekozen, waarna rond 16.30 u. de internationale carnavalstoet door de straten trekt. Deze wordt om 18.30 u. afgesloten met een prachtige lichtstoet. Een aanrader! Op enkele minuten stappen van het station van Aarschot.
 
Wanneer? van 20 tot 22 maart 2020
Waar? Grote Markt en omgeving, 3200 Aarschot
Goed om te weten: Talrijke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen.  
 

Hasselt

 

Sinds 1947 gaat Hasselt Carnaval door bij Halfvasten. Het startschot wordt gegeven op zaterdag op de Grote Markt met het optrekken van Hendrik, een iconisch en kleurrijk persoon van de stad. Vanaf 15 uur vertrekt er op het Kolonel Dusartplein de Clownenstoet. Zondag om 14.11 uur stipt is het dan de beurt aan de internationale stoet, met talrijke kleurrijke groepen op mooie praalwagens uit binnen- en buitenland.

 

Wanneer? van 21 tot 23 maart 2020
Waar? In het centrum van Hasselt op wandelafstand van het station van Hasselt.
Wist je dat? Hendrik de eerste inwoner was van Hasselt en dus ook de eerste carnavalist.
Meer info: www.hasseltcarnaval.be/

 

Laetare van Tilff

Het Carnaval van Tilff vindt elk jaar plaats op Halfvasten, de vierde zondag van de Veertigdagentijd. Ontdek de folklore rond de ‘Porais Tilffois’, hun verlichte wagens en de verschillende lokale groepen. Zoek snel prins Carnaval op zijn majestueuze wagen vanwaar hij snoepjes en andere lekkernijen gooit. De 69ste Carnavalstoet van Tilff is makkelijk te bereiken, ligt op wandelafstand van het station van Tilff.
 
Toegankelijkheid? Ter gelegenheid van carnaval zullen uitzonderlijk alle IC-treinen op die lijn stoppen in het station van Tilff.
Wanneer? Zondag 22 maart 2020
Waar? Vlakbij de Place de Tilff en Avenue des Ardennes, 4130 Tilff
Wist je dat? ‘Laetare’ betekent ‘verheug u’ in het Latijn. Het is ook de traditionele naam van bepaalde Belgische carnavals.
Het volledige programma vind je op http://www.carnavaldetilff.be/
 

Berencarnaval van Andenne

Dit carnaval is sterk verbonden met de legende dat Karel Martel op 9-jarige leeftijd een beer zou hebben gedood die Andenne in de jaren 700 terroriseerde. En zo werd de beer de mascotte van het carnaval. In de loop van de dag passeert een stoet van 500 personen verkleed als beer, omringd door reuzen, waaronder Karel Martel. Een andere traditie van deze parade is de ‘opsluiting’ van jonge toeschouwsters in de ”vrouwenkooi”. Deze dames laten zich vrijwillig én met de glimlach opsluiten. Het is tenslotte maar voor de grap! Laat je meevoeren tijdens deze wilde dag, waarop je je voor een keer een klein beetje mag gedragen als een ongelikte beer. Het station van Andenne ligt net aan de overkant van de Maas.
 
Wanneer? 22 maart 2020
Waar? Centrum en Place des Tilleuls, 5300 Andenne
Goed om te weten: Om 18.00 uur worden er gelukbrengende pluchen beertjes van het balkon van het stadhuis gegooid.
Je vindt het volledige programma (alleen in het Frans) op https://www.andenne.be/events/event/carnaval-des-ours/  


Carnaval in april

Een carnaval dat even op zich laat wachten, maar beslist de moeite waard is:

Carnaval van Ecaussinnes

Dit carnaval vindt iets later plaats (eind april), maar is een omweg meer dan waard. In midden-Henegouwen werkte men heel lang in de steenkool-, ijzer- en steenindustrie. Maar al hun harde werken heeft hun zin om te feesten niet ingetoomd! Het carnaval van Ecaussines bestaat sinds 1987 en is vooral een viering van de lente. Op 3 tot 15 minuten stappen van het station van Ecaussinnes.
 
Wanneer? van 17 tot 21 april 2020
Waar? Place Cousin, Rue de la Déportation en Grand Place, 7190 Ecaussinnes
Goed om te weten: In de streek vinden ook nog andere carnavalfeesten plaats, meer bepaald in Chapelle-lez-Herlaimont, Morlanwelz, Manage, La Hestre en La Louvière. Laat in maart en april het carnavalbeest in je los en probeer verschillende! Je vindt alle data op https://petitgille.be/calendrier-carnavals/
Meer info (in het Frans) op de Facebookpagina van het evenement
loader