Lang moest ik niet zoeken naar een leuke familie-uitstap. Via vrienden had ik al van het spoorwegmuseum Train World gehoord en na even de website te checken zag ik dat er een LEGO®-tentoonstelling loopt! Ik kocht snel onze B-Dagtrips online en sprong de trein op met de kinderen richting Schaarbeek.

Qua bereikbaarheid kan het museum niet beter liggen. Je hoeft het station Schaarbeek maar uit te wandelen en je stapt het indrukwekkende museumcomplex binnen. Het gebouw is zonder twijfel een architecturaal pareltje en de Belgische spoorwegen mogen er best fier op zijn. Zelf de kinderen zijn onder de indruk wanneer ze de grote hal van het oude stationsgebouw binnenwandelen. En ja hoor, daar spotten ze al de eerste LEGO!
We volgen het pad naar buiten en komen terecht bij de nieuwe loodsen. Daar beleven we meteen onze eerste “wow-ervaring”: vanop een balkon hebben we zicht op enkele indrukwekkende stoomlocomotieven. 3 grote prachtexemplaren nodigen uit om te ontdekken. Via trapjes kruipen de kinderen in de stuurposten en komen ze te weten hoe deze machines vooruit gestuwd werden op de eerste treinsporen in België.
De LEGO-mannetjes helpen de kinderen om voortdurend rond zich heen te kijken en het museum te interpreteren. Naar boven, naar beneden, tussen de treinen… Ze hebben alle hoeken gezien! Bovendien leren we enkele nieuwe weetjes bij. Wist je dat het Belgische spoorwegnet het oudste is van het Europese vasteland? En dat er naast een Rode Kruistrein ook een posttrein bestond?
We wandelen naar de volgende zaal. Van stoom gaat het naar stroom: hier zien we elektrische en dieseltreinstellen. De trein zorgde voor een nieuwe vorm van toerisme. We klauteren in de rijtuigen en wanen ons als treinreizigers uit de jaren ’50. Op naar de stad! Of beter nog, de zee!
De spoorwegen zorgden voor veel werkgelegenheid. In de volgende zaal zien we een authentiek spoorweghuisje dat langs de spoorlijn en de overweg lag. Hier leefde een hele familie op het ritme van de trein. Binnen lijkt het alsof de tijd stil bleef staan… “Hadden de kindjes geen tablet, mama?” Neen, maar wel LEGO!
Even verderop staat een grote tafel met rijdende LEGO-treintjes. Zo belanden aan het verste punt van het museum. Een groot raam kijkt uit over de vele treinsporen die langs Schaarbeek lopen. “Kijk mama, daar is een echte trein!”.
Daarna wandelen we terug door alle zalen richting de uitgang. Maar voordat we er zijn, nemen we plaats in een virtual reality-stuurpost en ervaren we hoe het voelt om een trein te besturen. Niet simpel, zo blijkt!
Uiteindelijk belanden we in de museumshop. Hier spelen de kinderen nog even met de LEGO-blokjes en doen ze mee aan de wedstrijd. Uiteraard is ons museumbezoek niet compleet zonder een warme chocomelk te drinken in het authentieke stationsrestaurant van Schaarbeek…
Bedankt LEGO en Train World voor deze leuke namiddag! Vanaf nu kunnen we de “echte” treinen beter begrijpen 😊

Met de B-Dagtrip Train World bezoek je het museum en de LEGO-tentoonstelling, inclusief heen en terug met de trein!