Bokrijk kleurt Bruegel! Hierbij hoort een superleuke wandelzoektocht en staat het schilderij "De Strijd tussen Carnaval en Vasten" centraal. Bij de start kies je eerst je favoriete en virtuele Bruegelhoed om je gevonden voorwerpen te verzamelen. Klaar voor avontuur?

Vandaag trekken we er samen met de kids opuit naar Bokrijk! Wanneer ik hun het nieuws vertel, springen ze een gat in de lucht. “Joepieeeee! Dat is daar waar die oude huisjes staan, diertjes rondlopen en je heel veel kan spelen.” Klopt! Maar we gaan ook nog iets heel speciaals doen, namelijk het Bruegelspel spelen! “Bruegel, wie is Bruegel, mama? Is dat die meneer van het brood?” Mijn partner en ik kijken elkaar aan en schieten in de lach. “Klopt! De meneer van het brood!” (cfr. Het Bruegelbrood van bij onze plaatselijke bakker)

Op naar het Bruegelavontuur!

Na amper 10 minuten wandelen vanaf het station Bokrijk zijn we aan het park. Een meneer op grote stelten trekt onze aandacht. “Kijk mama! Wie is dat?” “Wel, ik denk dat dat een Bruegelfiguurtje is.” Op het Bruegelparcours vind je zo 11 figuurtjes die ons naar de finish zullen leiden. We stappen het infopunt binnen waar we ons magisch armbandje ontvangen dat we nodig hebben in de Bruegelpunten op onze wandeltocht.

Heel nieuwsgierig gaan de kids op pad. Er is geen houden aan! Ze lopen naar binnen en mogen eerst één van de hoeden van Bruegel kiezen. Ze scannen hun bandje en er licht een dobbelsteen op. Wat magisch! Het eerste symbooltje is binnen!

Zo lopen we vol enthousiasme doorheen het domein. We komen bij de speelschuur met oude volksspelletjes: kegelen, krulbollen, beugelen, steltlopen, enz. Na alles eens te hebben geprobeerd zetten we onze tocht verder. We komen aan bij een grote molen. Eens boven kan je genieten van het mooie uitzicht op het domein.

Lunchstop bij Sint-Gummarus

Bij de volgende halte draait het allemaal om eten. Vroeger, in Bruegels tijd betekende “mager”, “arm”. Vandaag staat het eerder synoniem voor slank, afgetraind, fit. Boven onze hoofden hangen foto’s vol lekkers. We hebben er honger van gekregen!

We houden halt bij Sint-Gummarus. Je kan er smullen van heel wat lekkernijen en voor de kids zijn er de kabouterschotels. De naam alleen al maakt het net iets aantrekkelijker om te kiezen. Ons zoontje Kas hoeft niet lang na te denken…frietjes! Bij Ellemieke duurt het net iets langer, maar als ze hoort dat er ook Bokrijkbrood op het menu staat twijfelt ze niet langer. “Lekker brood, hé mama!”

Bravo, meneer Bruegel!

We zijn helemaal klaar om nummer 8 te gaan ontdekken. De houten pijlers met rode verf leiden ons naar het bos.

In het midden van het bos langs het parcours staat een soort tipitent. Deze is van de griezelman. We zien een filmpje van hem. Brrrr! Wat een enge meneer! Maar eigenlijk is hij ook best wel een beetje grappig. In de tipitent wacht ons een volgende uitdaging: wafels vangen! Ellemieke vangt een stapel van 6 wafels. Goed gedaan!

Verderop komen we bij de stootkeuken. Dit is een stootkar die omgebouwd werd tot een mobiele keuken. Een leuk plaatsje om even halt te houden. We krijgen 2 lekkernijen aangeboden en een leuke uitleg over hoe dit allemaal geprepareerd werd en wordt! We smullen van de paradijskoek en drinken een glaasje alcoholvrij Kleyn bier, beiden gemaakt met gebruikte ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken.

Tijdens de uitleg over hoe de paradijskoek gemaakt werd, vertelde de mevrouw dat vroeger de mensen wel 70x minder suiker aten dan nu. “Mama, kregen de kindjes toen geen snoepjes?” Nadat Ellemieke is gerustgesteld dat de kinderen vroeger ook snoepjes kregen en dat we later zeker ook langs het snoephuisje zullen passeren, zetten we onze Bruegelgame verder. Op naar de allerlaatste etappe!

Wist je trouwens dat je van 11 juli t.e.m. 1 september hier ook terecht kunt voor de theatervoorstelling “Bravo! Meneer Bruegel”? Dit lijkt me zeker de moeite! En bovendien worden dan ook de Paradijskoek en het Kleyn bier uitgedeeld aan het publiek.

We did it!

Beetje verder komen we aan bij één van de grootste schuren en daar staat nummer 11 te blinken. Een groot schilderij is op de grond weergegeven en wordt weerspiegeld op de muur. Door dit spiegeleffect kan je als het ware helemaal zelf in het schilderij kruipen! 

Na heel veel gekronkel, geroep en gelach, schuiven we door naar de ruimte waar we onze badge kunnen valideren. We nemen een foto met onze gekozen hoed met alle verzamelde trofeeën erop.

Op naar het snoephuisje!

De wandeltocht zit erop maar belofte maakt schuld! We zakken af naar het authentieke snoephuisje. Hier vind je heel veel lekkernijen terug uit de tijd van toen: drop, zuurstokken, spekken, zoethout, maar ook ijsjes en lolly’s. Ellemieke kiest een zakje met een snoepmix van lekkere “oude” snoepjes. En voor Kas, die ondertussen in slaap is gevallen, kiezen we een zuurstok.

Bruegel, U was fantastisch!

Wat een dag, wat een belevenis! Moraal van dit Bruegelverhaal? Deze interactieve zoektocht is een toppertje! Voor klein én groot! Neem je familie mee naar dit prachtige domein en dompel haar onder in het leven van Bruegel op een op-en-top speelse manier! Geloof me, plezier verzekerd! Bruegel? Tuurlijk kennen we Bruegel!

Adres: Vzw Het Domein Bokrijk - Bokrijklaan 1 - 3600 Genk

Het Domein Bokrijk is open :
  • Open van 6 april tot 20 oktober 2019 van 10.00 tot 18.00 uur (op maandag gesloten).
  • Uitzonderlijk open op paasmaandag (22 april) en op tweede pinksterdag (10 juni).
  • Juli / augustus: elke dag geopend

Kom de wereld van Bruegel ontdekken in Bokrijk met onze voordelige B-Dagtrip!

loader