Voor mij bestaat een perfect staycation tripje uit een mix van cultuur, natuur en ontspanning. Toen ik op zoek ging naar een geschikte bestemming bleek Ieper te voldoen aan al mijn wensen. Dus zo gezegd, zo gedaan! Met onze wandelschoenen in de aanslag hopten we op de trein richting de Westhoek.

Cultureel Ieper

Hoewel de binnenstad van Ieper tijdens verschillende veldslagen werd verwoest, slaagde de stad er in om het historische karakter te bewaren tijdens de heropbouw. De stad wordt gekenmerkt door sporen uit het verleden en is dus een hoogmis voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Deze hotspots zijn een bezoekje waard.

Menenpoort

Links: Menenpoort in Ieper / Rechts: trappen naar de vestingen boven de Menenpoort waarop je de namen kunt lezen van de vermiste soldaten
De Menenpoort is een van de bekendste monumenten uit de streek. Het herdenkt de meer dan 54.000 gesneuvelde Britse soldaten uit de 1e Wereldoorlog. Elke avond vindt stipt om 20u de Last Post-ceremonie plaats onder deze triomfboog waarbij klaroenblazers spelen uit respect voor de gesneuvelden.

In Flanders Fields Museum

In het centrum van Ieper vind je het In Flanders Fields museum gevestigd in de Lakenhalle. Het museum combineert foto’s, voorwerpen en audiovisuele verhalen om de geschiedenis van de Westhoek tijdens de 1e Wereldoorlog te vertellen. Op deze manier worden verschillende facetten van het verhaal in de kijker gezet. Reserveer hier vooraf je tickets.
Lakenhalle in Ieper

Lakenhalle

De Lakenhalle is een gebouw in gothische stijl dat de Grote Markt kenmerkt. Het gebouw werd vroeger gebruikt om lakens in te verhandelen, maar tegenwoordig huist er het Yper Museum (stadsmuseum) en de toeristische dienst van de stad. Het gebouw is niet alleen mooi om te bezoeken, maar ook om op uit te kijken vanop een van de terrasjes op de Grote Markt.

Natuur in Ieper

Links: twee meisjes, gezien vanop de rug, zitten op een houten vlonder in natuurdomein Palinkbeek / Rechts: bewegwijzerde wandeling door de natuur in Ieper
Naast een rijke geschiedenis heeft de Westhoek ook een prachtige natuur. De Ieperboog was tijdens de oorlog een van de meest gevreesde linies van alle Westelijke fronten. Nu is het landschap een herinnering aan de Groote Oorlog. Er zijn 3 instappunten en wandellussen waarlangs je verschillende belangrijke sites uit de 1e Wereldoorlog bezoekt. Daarnaast zijn er ook fietsroutes beschikbaar langs de Ieperboog.
  • Instappunt Zuid ligt in provinciaal domein Palingbeek. De wandeling concentreert zich vooral rond het kraterlandschap, maar er is ook een speeltuin aanwezig wat deze lus ideaal maakt voor mensen met kinderen.
Begraafplaats op de wandelroute langs het Kanaal Ieper-Komen
  • Instappunt Oost begint bij het Hooge Crater Museum. Dit museum ligt in de kapel van het oude schooltje van de wijk. De wandeltocht loopt doorheen het kasteeldomein, langs verschillende begraafplaatsen en voormalige fronten.
  • Bij Instappunt Noord zijn er 3 thema’s die tijdens de wandeling aan bod komen: de vorming en de evolutie van de frontlijnen, de archeologie van de oorlog en de dichters van de Salient.

Ontspannen in Ieper

Een van mijn favoriete dingen aan Ieper bleek te zijn dat in het centrum alles gezellig dichtbij elkaar ligt. Vanop de historische Grote Markt ben je direct in de winkelstraat waar je enkele grote ketens terugvindt. Daarnaast zijn er nog enkele andere leuke adresjes rondom de markt die een bezoekje waard zijn!

Lunchen en shoppen bij Dépot

Tapasschotels. Links: gebakken inktvis met een dipsaus en rechts: nacho's in tomatensaus
Het concept van Dépot is “everything for sale but the staff”. Je kan er culinair genieten in een unieke omgeving. Na een homemade ice tea en lekkere tapas kan je gezellig door de winkel struinen en de leukste interieurspulletjes scoren.

De Balans at home

Deze winkel begon als familiebedrijf in Poperinge en breidde daarna uit naar Ieper. In deze interieurwinkel kan je terecht voor onder andere kleur- en stijladvies, meubels, verlichting, … en ook de leukste decoratie. Wij waren in ieder geval volledig gecharmeerd door deze gezellige winkel!
Links: vitrine van een decoratiewinkel / Rechts: bord spaghetti à la Bolognese

Marktcafé Les Halles

Lekkere mocktails, een uitgebreide kaart en een prachtig uitzicht op de markt van Ieper? Yes please! Marktcafé Les Halles is een gevestigde waarde in Ieper en wij ontdekten waarom. Vriendelijke bediening, grote porties en een zeer mooie locatie.
check2-anim