Het Dallas van West-Vlaanderen. Dat is de spottende naam die Kortrijk al jaren met zich meedraagt. Nochtans bewijst een bezoekje aan de Guldensporenstad dat de Kortrijkzanen er alles aan doen om dat beklemmende imago van zich af te schudden, mét succes. Wij sprongen op de trein en vonden 6 plekjes in Kortrijk die absoluut een bezoekje waard zijn.

1. Viva Sara Kaffée

Geen idee hoe het bij jullie zit, maar bij ons start de dag pas nadat we koffie hebben gehad. Dus trekken we meteen naar dé koffiebar van Kortrijk: Viva Sara Kaffée. We wandelen binnen langs een toonbank vol gebakjes en komen in een grote, warm verlichte ruimte met koffieboonbruine muren. Veel mensen zitten er nog niet, dus we kunnen snel bestellen. Ik ga voor het trio van koffie, één type boon op drie verschillende manieren gezet, en kies voor bonen uit Myanmar. En doe er die mini Viennoiserie en yoghurt met vers fruit ook maar bij. We hebben dan misschien al wel ontbeten op de trein, maar van een dubbel ontbijt is nog nooit iemand gestorven. Denken we. De ober komt terug met drie dampende kopjes koffie en een glas water om de smaak te neutraliseren tijdens het proeven. Hij legt haarfijn uit welke koffie hoe gemaakt is en welke smaak ik kan verwachten. Ik ben verkocht, zowel door de uitleg als de koffies zelf. Wanneer ook het ontbijt arriveert, starten we aan onze enige dagtaak: genieten.
3 koppen koffie geserveerd aan een tafel
Een half uur later, wanneer de cafeïne volop z’n ding doet, maken we ons klaar om terug op pad te gaan, want Kortrijk wacht op ons. Eén ding is zeker, wakker zijn we nu helemaal.
 • Adres: Korte Steenstraat 2b
 • Wandelafstand: 400 m van het station

2. Broeltorens - Leieboorden

Hoog tijd voor een wandeling! Eerste bestemming: de Broeltorens, die met de Artillerietoren de laatste overblijfselen van de oude stadsvestingen zijn. De pijlen in de stad verwarren ons een beetje — it’s not you Kortrijk, it’s us — dus komen we eerst in het Begijnhofpark, waar we, jawel, hersenen tegen de muur zien hangen (’t is niet wat je denkt). Goed dat we hier al zijn, want deze plek stond ook op ons lijstje.
Oude gebouwen in rode baksteen in het Begijnhofpark van Kortrijk
Broelbrug in Kortrijk met de 2 Broeltorens
Na nog een paar rondzwervingen via het park staan de Broeltorens ons fier op te wachten en komen we bij wat Kortrijk zelf omschrijft als een van de mooiste plekjes van de binnenstad: de nieuwe Leieboorden. En inderdaad, hier kan je genieten op een mooie zonnige dag.
 • Adres: Broelkaai
 • Wandelafstand: 900 m van het station

3. BUDA

We steken het water over dat onder de Broeltorens loopt en zetten zo onze eerste stappen op het BUDA-eiland, de creatieve hotspot van Kortrijk. En die creativiteit toont zich meteen wanneer een tegel in het voetpad ons aanzet om ‘KWIEK’ een bewegingsoefening te doen met het stadsmeubilair als toestel. Origineel!
Tegels met instructies om fitnessoefeningen te doen in het park
Een paar KWIEK-tegels — en oefeningen — later, lopen we langs de Budafabriek, die 3.000 m2 ruimte biedt voor tentoonstellingen, workshops en ateliers. Daar hoort ook het BudaLAB bij, waar ontwerpers hun ideeën tot leven wekken met 3D-printers, lasercutters, … Veel jonge creatievelingen blijven na hun studies dan ook vaak hangen in deze creatieve speeltuin.
Links: een geschilderde beer op een glascontainer / Rechts: een graffitimuur vol met vissen
Terwijl we het eilandje langs de andere kant verlaten, trekt een opvallend gebouw onze aandacht. Dat moet Texture zijn. Vroeger een vlasverzendhuis, nu een architecturaal hoogstandje waarin je het museum over de Leie en vlas vindt. Wie nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de Kortrijkse vlasindustrie, is hier dus aan het juiste adres om te kijken, voelen, proeven, testen en ontdekken.

Budafabriek

 • Adres: Dam 2
 • Wandelafstand: 1 km van het station
Texture
 • Adres: Noordstraat 28
 • Wandelafstand: 2,4 km van het station
 • Reservatie verplicht!

4. WOW - salads & more

Na een flinke wandeling, steekt het eerste hongergevoel de kop op. Gelukkig moet je hier niet ver zoeken om lekker eten voor je neus te krijgen. Al blijkt Paul’s Boutique, de hamburgertent die ik heel graag wilde proberen, te populair om er een plekje te veroveren. Dan maar de gezonde toer op, richting WOW - salads & more. Mijn — iets meer healthy minded — gezelschap gelukkig, ik wat minder. We stappen in een kleine saladebar die wel wow moet zijn, als je de rij voor ons ziet. Het geeft ons genoeg tijd om te lezen dat je hier je slaatje naar eigen smaak samenstelt of gewoon een suggestie kiest. Tien minuutjes later stuurt de vrouw des huizes ons met twee kommen verse salade en een Kortrijkse smoa’elik naar een zoldertje waar we lunchen met zicht op de Sint-Maartenskerk en Studio Brussel op de achtergrond. Conclusie: lekker, gezond, maar die gemiste burger blijft door m’n hoofd spelen…
Een bord met een verse en krokante salade
 • Adres: Jozef Vandaleplein 2
 • Wandelafstand: 550 m van het station
Logo van shoppingcenter K in Kortrijk

5. Steenpoort

Wanneer we buitenkomen, besluiten we enkele winkels in te duiken. En je kan niet over winkels spreken, zonder K in Kortrijk te vermelden. De place to be voor fans van bekende namen als H&M, Torfs, Rituals, Vero Moda, Mediamarkt … Ze zitten allemaal onder het dak van dit fancy winkelcentrum. Laat je je liever verrassen door kleinere winkels met hun eigen, unieke karakter? Ga dan zeker eens kijken in de winkelstraten rondom. Eentje die ons meteen opvalt, is Bowking, een shop die helemaal draait rond vlinderdassen. Ook nog op ons lijstje: Het Andere Geschenk, een winkel met producten en kunstwerken gemaakt door mensen met een beperking: van confituur en tapenades tot kommetjes, kaarsen … Eens aangekomen, lezen we echter op de deur dat de mensen van Het Andere Geschenk net vandaag op teambuilding zijn. Jammer voor ons, leuk voor hen.

K in Kortrijk

 • Adres: Steenpoort 2
 • Wandelafstand: 500 m van het station
Bowking
 • Adres: Lange-Steenstraat 45
 • Wandelafstand: 450 m van het station
Het Andere Geschenk
 • Adres: Plein 34
 • Wandelafstand: 1 km van het station

6. Burgers!

Bon, wij hebben terug honger. Tijd voor poging twee om de befaamde burgers van Paul’s Boutique te proeven. Deze keer hebben we meer geluk en genieten we van een heerlijke burger. Wat een Kortrijkse topper!
 • Adres: Kleine Sint-Jansstraat 15
 • Wandelafstand: 700 m van het station
En zo loopt ons dagje Kortrijk op z’n einde. Tijd om onze benen wat rust te geven tijdens de treinrit naar huis. Al mogen we niet klagen, want zowat alle hotspots van Kortrijk liggen op wandelafstand van het station. Toch nog even vrolijk meegeven dat de zon vandaag voor het eerst door de wolken breekt, wanneer we net op de trein zitten. België, zeker? Wat Kortrijk betreft, zijn we het er allebei over eens: dit is het Dallas van West-Vlaanderen? Dan moeten we dringend een ticketje naar Dallas boeken, want in dit Dallas is het absoluut meegevallen. Terwijl onze trein vertrekt, praten we nog wat na over onze favoriete plaatsen, favoriete winke… — passeerden we nu net een appartementsgebouw met bomen op het dak? Je blijft ons verrassen, Kortrijk. Je blijft ons verrassen…
Appartementsblok met een daktuin

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim
loader