Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren staat al lang op mijn wishlist. Toen ik zag dat de tentoonstelling ‘Stonehenge, voorbij het mysterie’ er zou lopen, wist ik dat het hoog tijd werd om een bezoekje in te plannen. Dus nam ik de trein met mijn zoontje richting de stad van Ambiorix!

Ga naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren met onze B-Dagtrip Stonehenge - Voorbij het mysterie!

Op verkenning in de stad van Ambiorix

Op een mooie, zonnige herfstochtend komen we aan in het station van Tongeren. Na amper 5 minuten wandelen zijn we al in de oude binnenstad. Onmiddellijk valt de gemoedelijke sfeer op. Een populair deuntje weerklinkt in de winkelstraat, de terrasjes zitten al vol… De sfeer brengt me onmiddellijk in vakantiestemming!

We beslissen om eerst wat rond te wandelen. Het ene pleintje loopt over in het andere. We wandelen van het authentieke Sint-Catharina Begijnhof naar de prachtige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ambiorix heeft alle redenen om trots voor zich uit te kijken op de Grote Markt. Tongeren is een gezellig stadje vol mooie gebouwen!

De zon doet ondertussen haar werk en grote terrassen kijken me uitnodigend aan. We laten ons verleiden tot een bord smakelijke Zeeuwse mosselen. Genietend van de middagzon en het mooie uitzicht, zitten we ontspannen te eten.
Adres: Grand Café De Casque: Grote Markt 17, 3700 Tongeren

Stonehenge, voorbij het mysterie in het Gallo-Romeins Museum

Hoe graag we ook zouden blijven zitten op het heerlijke terras, het moment is aangebroken om naar het museum te gaan. Het hedendaagse gebouw ligt net om de hoek van de Grote Markt. De imposante inkomsthal met haar vriendelijke onthaalbedienden geven mij nog meer zin in de tentoonstelling. Uitgerust met een audioguide beginnen we aan onze reis.

De tentoonstelling bevindt zich op de onderste verdieping. De organisatoren hebben er alles aan gedaan om een intieme sfeer te creëren. De toparcheoloog Mike Parker Pearson figureert als hoofdgids en informeert de bezoekers vanop grote schermen. Ook andere vakdeskundigen komen aan het woord op kleinere schermen. Op een duidelijke en overzichtelijke manier ontdekken we wat de onderzoekers al ontdekt hebben over Stonehenge en waarover nog vragen bestaan.

Langzaam doorlopen we de tentoonstelling en plots schrikken we van een wassen pop. Zo levensecht! De tentoonstelling vertelt het verhaal van de mensen die Stonehenge bouwden. Wie waren ze? Waar woonden ze? Hoe kregen ze het voor elkaar?

De tentoonstelling is tevens zeer kindvriendelijk. Overal in de ruimte staan schermen met animaties én voor de kinderen is een aangepaste audioguide beschikbaar. Mijn zoontje zoekt enthousiast naar de nummers om te scannen en luistert in volgorde naar de uitleg over de tentoonstelling. Tijdens de weekends worden er kinderworkshops georganiseerd. Kinderen krijgen de kans om een mini-Stonehenge te maken dat ze ook mee naar huis mogen nemen.

Adres: Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

Terug in de stad gaan we naar een recent geopende wijnbar Culaccino, waar ik geniet van een heerlijk fruitig wijntje en mijn zoon van fruitsap. 

Adres: Culaccino: Via Julianus 12.1, 3700 Tongeren

Niet alleen de mooie stad, die haar architecturale verleden mooi heeft geïntegreerd in het nieuwe stadsbeeld, maar ook het Gallo-Romeins Museum hebben ons een onuitwisbaar goed gevoel gegeven. De stad van Ambiorix heeft veel te bieden, we klinken op Tongeren!

Extra reisideeën