Mechelen, één van de mooiste steden in Vlaanderen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een wandeling door zijn steegjes, langs de rivier en onder de bruggetjes is een ervaring die jou net zo zal verleiden als de ontdekking van zijn rijke historische en architecturale erfgoed. Het is de ideale bestemming voor een citytrip.

Verken het historische centrum te voet

Wandel door de kleurrijke steegjes rond de Grote Markt en ontdek het stadhuis, het Klein en Groot Begijnhof, de Sint-Romboutskathedraal, de grachten enz.

Het Begijnhof

Een kleine stad in de stad! De mooie huisjes met rode bakstenen zijn typisch voor de Vlaamse architectuur. Mis deze prachtige wandeling, die geclassificeerd is als Unesco-erfgoed, niet.
Begijnhof in Mechelen.

De Sint-Romboutskathedraal

Dit gotische gebouw, gelegen naast de Grote Markt, heeft een spectaculaire toren van 97 meter hoog, die zichtbaar is vanuit de vier hoeken van de stad. Om de top te bereiken moet je maar liefst 538 treden overwinnen, maar onderweg kan je uitrusten in een van de vele kamers en zo onder meer het uurwerk, het klokmechanisme en de beiaard van de toren ontdekken. Eenmaal boven wacht een prachtig uitzicht en kan je bij helder weer zelfs het Atomium zien! Ook de kathedraal zelf is een bezoekje waard. Een majestueus en harmonieus interieur, een zwart-wit hoogaltaar en de Crucifix van Van Dyck behoren tot de vele schatten die je er kunt bewonderen.
  • Rondleiding in de toren: dagelijks van 13 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 18 uur. Voorzie ongeveer 1 uur. Prijs: € 8.
  • De kathedraal is dagelijks te bezoeken van 8.30 uur tot 17.30 uur.
Links: Sint-Romboutskathedraal in Mechelen tegen een stralend blauwe hemel. Rechts: de Sint-Romboutstoren.

Flaneren op het Dijlepad

Om Mechelen op een andere manier te ontdekken, neem je het drijvende pad langs de oevers van de Dijle, van de Haverwerf naar de Kruidtuin. Een rustige wandeling achter de huizen en onder de kleine bruggetjes van de stad. Een aanrader!

De Vleeshalle: overdekte foodmarket

Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot in het hartje van Mechelen. Ga op een gastronomische reis rond de wereld en laat je onderdompelen in de levendige sfeer van deze oude overdekte markt.

Links: een koala met een baby-koala op haar rug. Rechts: 2 ringstaartmaki's op het gras.

Planckendael

Als kers op de taart ligt dit schitterende dierenpark op nog geen 10 minuten van Mechelen. Reis door de vijf continenten en ontdek er alle harige, gevederde of geschubde gastheren. Zo sluit je je weekend in stijl af.

  • Het park is 365 dagen per jaar open van 10 tot 17.30 uur.
  • 10 min te voet.
  • Reserveren verplicht.

Je citytrip met de trein

  • Het historische centrum bevindt zich op minder dan 1 km van het treinstation. De trein is dan ook het ideale vervoermiddel om Mechelen te gaan verkennen.
  • Met het Weekend Ticket reis je van vrijdag (vanaf 19 uur) tot zondag ook nog eens aan halve prijs naar Mechelen en terug.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.
check2-anim